Ar Latvijas un Krievijas robežlīgumu "Abrenes jautājumam pielikts trekns punkts", piektdien intervijā "Latvijas Radio 4" paziņoja Krievijas vēstnieks Viktors Kaļužnijs.
Uz žurnālistu jautājumu, kā viņš vērtē tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) ierosinājumu, ka nākamajai valdībai būtu jāvēršas pie Krievijas ar prasību atlīdzināt tos izdevumus, kas Latvijai radušies, izmaksājot kompensācijas bijušajiem Abrenes apriņķa sešu pagastu iedzīvotājiem, Krievijas vēstnieks Kaļužnijs atbildēja īsi: "Viņam ārstēties vajag un vairāk lasīt grāmatas par vēsturi un dokumentus."

Kaļužnijs uzsvēra, ka viņam ir vislabākie iespaidi par Latviju un lielākā daļa cilvēku esot draudzīgi noskaņoti pret Krieviju. Tomēr Saeimā esot 15-20 deputāti, kuri cenšoties turēt latviešus bailēs no Krievijas.

Kaļužnijs norādīja, ka laikā, kad viņš Latvijā ieradās kā vēstnieks, preču apmaiņa ar Krieviju bijusi 1,5 miljardi latu, tagad tā sasniegusi trīs miljardus latu un varētu vēl vairākas reizes pieaugt.

Vēstnieks pauda cerību, ka nākamā valdība veidos pragmatiskas un draudzīgas attiecības ar Krieviju, kas sekmēs arī abu valstu ekonomisko sadarbību. Kā piemēru Kaļužnijs minēja Poliju, kur pēc premjera Jaroslava Kačiņska nomaiņas ar Donaldu Tusku, kurš paziņoja, ka viņa darbības prioritāte ir attiecību veidošana ar Krieviju un Baltkrieviju, Krievija uzreiz atcēla gaļas importa aizliegumu no Polijas.

Vēstnieks pauda pārliecību, ka jaunu impulsu Latvijas un Krievijas sadarbībai dos Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova vizīte Latvijā 18.decembrī, kuras laikā plānots apmainīties ar robežlīguma ratifikācijas rakstiem, parakstīt līgumu par Latvijas apbedījumu statusu Krievijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijā un līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!