Latvijas un Krievijas 1920.gada miera līgums tika parakstīts ar tobrīd neeksistējošo valsti, uzskata Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs.
Krievijas vēstnieks intervijā laikrakstam "Telegraf" uzsver, ka ar Krieviju toreiz [1920.gadā] karoja "visi - gan Antante, gan visa pasaule", līdz ar to, pēc Kaļužnija vārdiem, jautājums par Krievijas atzīšanu toreiz nebija aktuāls.

"[Vladimiru] Ļeņinu neviens nepilnvaroja neko parakstīt, arī Brestas mieru [Brestas miera līgumu]," tāpēc Kaļužnijam neesot skaidrs, kāpēc "līgums ar neeksistējošu valsti ir ietverts konstitucionālā dokumenta uzbūvē".

Diplomāts uzskata, ka Latvijas un Krievijas valstu attiecību saasinājuma cēloņi ir meklējami 1990.gadu sakumā, kad valstu attiecībām par pamatu tika ņemts 1920.gada miera līgums. Pēc Krievijas vēstnieka domām, 90.gadu sakumā Latvijai vispirms bija nepieciešams domāt, kas tas ir par līgumu un kā to var savienot ar konstitūciju.

Kaļužnijs arī uzsver, ka vienpusēja deklarācija, kuru Latvija vēlas pievienot abu valstu robežlīgumam, nav uzskatāma par tiesisku dokumentu un to varētu apstrīdēt tiesā.

Viņš uzskata, ka pašreizēja Latvijas vara turpina aktualizēt jautājumus, kas ir saistīti ar "okupācijas tēmu", šādi mēģinot attaisnot nelatviešu iedzīvotāju diskriminējošo politiku. "Kas atteicas uz iespējamām prasībām Krievijai par kompensācijām par zaudējumiem, kuri it kā Latvijai tika radīti "okupācijas" rezultātā, tad tām nav nekāda juridiskā pamata un tās netiks izskatītas," akcentēja vēstnieks.

Kā apgalvo Kaļužnijs, Latvijas pieņemtā PSRS totalitārā komunisma noziegumu nosodījuma deklarācija bijis pārsteigums ne tikai Krievijai, bet arī visam diplomātiskajam korpusam Latvijā.

"Jūs man jautājiet, kā es to [deklarāciju] vērtēju? Es uzdevu jautājumu diplomātiska korpusa vecākajam Austrijas vēstniekam Latvijā Volfgangam Jilī - kāpēc nav nekādās reakcijas no Eiropas Savienības puses? Viņš pasmaidīja un atbildēja: "Muļķības nevajag komentēt". Lūk, jums arī atbilde attiecībā par kompensāciju," sacīja Krievijas politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!