Pašvaldībām tiks nodrošināta malka, tikšanās laikā pirmdien uzsvēruši ministru prezidents Aigars Kalvītis, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze un valsts akciju sabiedrības „Latvijas Valsts meži” (LVM) prezidents Roberts Strīpnieks.
Tikšanās laikā tika pārrunātas iespējas, kā, izmantojot LVM resursus, uzlabot pašvaldību iespējas iegūt malku. Kalvītis tikšanos iniciēja pēc Kuldīgā notikušajām sarunām ar Kurzemes reģiona pašvaldību vadītājiem. Viņi valdības vadītāju informēja par sarežģījumiem, ar kādiem saskaras pašvaldības, nodrošinot savus iedzīvotājus ar malku.

Atsevišķos rajonos, piemēram, Lietuvas pierobežā ir neliels mežu blīvums un valsts rīcībā ir tikai aptuveni 30% no Latvijas mežiem, pārējais – ir privātīpašums. Iespējams, šie ir iemesli, kādēļ atsevišķām pašvaldībām rodas sarežģījumi nodrošināt savus iedzīvotājus ar malku.

LVM apņēmies nosūtīt vēstuli pašvaldībām ar lūgumu apkopot un identificēt konkrētas problēmas, ar kurām tās sastopas nodrošinot savus iedzīvotājus ar malku. Sarunas gaitā Strīpnieks uzsvēra līdzšinējo veiksmīgo LVM un pašvaldību sadarbību - LVM nāk pretim pašvaldībām, radot iespējas tām piedalīties izsolēs, kurās tiek izsolītas malkas cirsmas, nevis augstvērtīgu lietas koku cirsmas. Līdz ar to, šajā gadā pašvaldības iegādājušās 18 tūkstošus kubikmetru malkas par aptuveni 3-4 latiem kubikmetrā. Savukārt, 2005.gadā šādā veidā plānots piedāvāt jau aptuveni 70 tūkstošus kubikmetrus. Vienlaikus R.Strīpnieks aicināja pašvaldības sludināt konkursus par nepieciešamību iegādāties malku, nevis gaidīt, kad kāds to piedāvās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!