Dokumentos, kas saistīti ar tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga "stipendiātu sarakstu", redzams, ka partijām sniegts liels finansiālais atbalsts, kas mērāms simtos tūkstošu latu, trešdien intervijā "Latvijas Radio" sacīja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).
Premjers uzsvēra, ka nevar sīkāk komentēt izmeklēšanas gaitu, tomēr, ja dokumenti, ar kuriem viņš ir iepazinies, ir patiesi, tad atsevišķām partijām patiešām esot maksātas lielas naudas summas.

Premjers uzsvēra, ka viņa rīcībā neesot informācijas par to, vai atsevišķi politiķi ir saņēmuši naudu. Finansējums sniegts vairākām partijām - gan tām, kas savulaik aktīvi darbojušās politikā, gan tām, kas aktīvi darbojas arī tagad.

Kalvītis apgalvoja, ka Tautas partija šajos sarakstos neparādoties, tomēr premjers apliecināja, ka uz sarunām Ģenerālprokuratūrā bijuši vairāki viņa partijas biedri - Rīgas domnieks Edmunds Krastiņš, Saeimas deputāti Kārlis Leiškalns, Raimonds Pauls, Dzintars Ābiķis un Juris Dalbiņš.

Pēc premjera teiktā, viņa partijas biedri ir pieredzējuši politikā un sarunās viņiem prasīts pastāstīt un komentēt par savulaik notikušiem politiskajiem procesiem, politisko kultūru un cīņām kuluāros.

Pats Kalvītis uz šādām sarunām neesot aicināts.

Jau ziņots, ka Lemberga advokāta Aivo Leimaņa vērtējumā "stipendiātu saraksts" esot baumas. "Kur jūs ņēmāt informāciju, ka tāds saraksts ir?" žurnālistiem vaicāja Lembergs, norādot, ka runas par šāda saraksta esamību parādījās līdz ar viņa apcietināšanu.

Kā ziņots, tā sauktajā Lemberga "stipendiātu" lietā nopratināti vismaz 16 Saeimas deputāti.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" norādīja, ka agri vai vēlu prokuratūra nāks klajā ar apsūdzībām par partiju nelegālajiem finansējumiem.

Vīķe-Freiberga apstiprināja, ka viņas rīcībā ir informācija, ka prokuratūra vāc faktus par partiju nelegālo finansējumu izmantošanu savā darbībā. "Domāju, ka Saeimas deputāti būs ne tikai liecinieku statusā, bet iespējams, ka daži no viņiem vai partijas nonāks apsūdzēto statusā," sacīja politiķe.

Kā liecina neoficiāla informācija, šajā lietā liecības snieguši Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS), deputāti Augusts Brigmanis (ZZS), Visvaldis Lācis (ZZS), Andis Kāposts (ZZS), Jānis Strazdiņš (ZZS), Andris Bērziņš (ZZS), Ābiķis, Pauls, Leiškalns, Anna Seile (TB/LNNK), Juris Dobelis (TB/LNNK), Imants Kalniņš (TB/LNNK), Māris Grīnblats (TB/LNNK), Jānis Urbanovičs (SC) un Andris Bērziņš (LPP/LC).

Arī partijas "Jaunais laiks" līderis Einars Repše apstiprināja, ka prokuratūrā liecinājis tā saucamajā Lemberga stipendiātu lietā.

Minēto deputātu pratināšana vēl nenozīmē, ka viņi būtu pieņēmuši neatļautus maksājumus vai būtu bijuši tā saucamie Lemberga "stipendiāti".Deputāti, kuri snieguši liecības, no sīkākiem komentāriem atsakās, jo parakstījušies par informācijas neizpaušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!