Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) otrdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piektajai gadadienai veltītajā konferencē atzinīgi novērtēja līdzšinējo KNAB darbību, tomēr uzsvēra, ka turpmāk korupciju vajadzētu apkarot jau saknē, ne tikai cīnīties ar sekām.
Kalvītis atzina, ka KNAB piecu gadu laikā spējis izveidot profesionālu kolektīvu, iekarojot lielākās sabiedrības daļas uzticību. Tomēr premjers norādīja, ka ne visa sabiedrība pilnībā uzticas biroja darbam.

Ministru prezidents izteica minējumu, ka sabiedrības īpaši asās reakcijas pret korumpētību cēlonis varētu būt padomju laiku atstātais mantojums.

No amata atstādinātais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs, atklājot konferenci, norādīja uz paveikto. Viņš uzsvēra, ka šo gadu laikā KNAB kriminālvajāšanai nosūtījis 115 krimināllietas un uzrādījis apsūdzību 204 personām.

"Izmeklēšana katru gadu kļūst arvien sarežģītāka, un nereti, izmeklējot vienu noziegumu, tiek atrasti pierādījumi pat vairākiem citiem [noziegumiem]," atzina Loskutovs.

Jau ziņots, ka konference tiek rīkota, atzīmējot KNAB piekto gadadienu.

Konferences dalībnieki apspriedīs pretkorupcijas pasākumu efektivitāti labas pārvaldības stiprināšanā - iekšējās kontroles sistēmas, valsts un pašvaldības līdzekļu izlietošanas un mantas apsaimniekošanā, kā arī pievērsīsies ētikas un izglītošanas nozīmei korupcijas novēršanā.

Diskusijas notiks arī par būtiskākajiem ar interešu konfliktu novēršanu saistītiem jautājumiem, kā arī valsts amatpersonu mantiskā stāvokļa un politisko partiju finansēšanas kontroles efektivitāti.

Konferences noslēgumā paredzēta arī diskusija par tēmu - tendences un nākotnes izaicinājumi korupcijas apkarošanā. Tajā piedalīsies augstskolu mācību spēki, tiesu varas un tiesībsargājošo institūciju pārstāvji, kā arī pārstāvji no citu valstu pretkorupcijas dienestiem.

Piedalīties starptautiskajā konferencē un paust savu viedokli ir aicināti parlamenta un valdības pārstāvji, tiesu varas un citu valsts institūciju vadītāji, mācību spēki un pretkorupcijas jomas eksperti, kā arī pārstāvji no starptautiskajām organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!