Premjers Aigars Kalvītis noliedzis pārmetumus, ka neapliekamā minimuma palielinašana praktiski neietekmēs iedzīvotāju ienākumus, jo reāli nopelnītā alga palielinasies vien par diviem latiem mēnesī.
Trešdien intervijā "Latvijas Neatkarīgas televīzijas" ziņu raidījumam "900 sekundes" valdības vadītājs, norādīja, ka cilvēki, kas strādā par minimālo algu, neapliekamā minimuma palielināšanu izjutīs vistiešākajā nozīmē.

Kā piemēru Kalvītis minēja trīs cilvēku ģimeni, kurā strādā tikai viens no ģimenes locekļiem un turklāt par minimālo algu. Līdz ar neapliekamā minimuma palielināšanu no šī cilvēka algas netiks ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, jo jaunās neapliekamā minimuma likmes paredz, ka no algas, kas ir mazāka par 96 latiem, netiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Premjers aprēķinos neņem vērā, ka MK komitejā atbalstīts Labklājības ministrijas priekšlikums ar nākamo gadu minimālo algu palielināt no 90 latiem līdz 120 latiem. Tas varētu nozīmēt, ka nodokļus tomēr nāksies maksāt.

Jau ziņots, ka valdība otrdien arī atbalstīja neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 40 latiem mēnesī no 2007.gada 1.janvara, un nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošām personām - līdz 28 latiem mēnesī.

Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem līdz 2010.gadam minimālajai algai būtu jāpieaug līdz 140 latiem, bet neapliekamajam minimumam līdz 70 latiem.

Turklāt Latvijas darba devēju konfederācija uzstāj, lai neapliekamais minimums veidotu vismaz 60% no minimālās algas – 72 latus, nevis 40 latus, ja minimālā alga ir 120 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!