Premjers Aigars Kalvītis (TP) asi kritizē demisionējušā ekonomikas ministra Jurija Stroda (TB/LNNK) veikumu ministrijā un uzskata, ka "ņemot vērā līdzšinējo pieredzi" TB/LNNK izvirzītā kandidatūra ekonomikas ministra matam ir "rūpīgi izvērtējama".
Kalvītis gan pagaidām neatklāj, vai pats būtu gatavs ieņemt šo amatu un vai valdībā iespējamas vēl kādas pārmaiņas, norādot, ka eksāmens ministriem būs spēja samazināt tēriņus nākamā gada valsts budžetā.

Kalvītis otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja, ka sarunās ar TB/LNNK par nākamo ekonomikas ministru vēlas gūt pārliecību, ka valstī "beidzot būs ekonomikas ministrs", jo iepriekšējos desmit mēnešus tas neesot bijis manāms.

Kalvītis uzsvēra, ka ļoti rūpīgi vērtēšot TB/LNNK izvirzītā kandidāta Rīgas domnieka un Vides ministrijas valsts sekretāra vietnieka Eināra Cilinska piemērotību šim amatam. " Tas nenozīmē, ka es pieņemšu pozitīvu lēmumu attiecībā uz Cilinski," sacīja Kalvītis. Viņš sacīja, ka vēlas dzirdēt Cilinska atbildes uz vairākiem jautājumiem, tostarp, kas saistīti ar Latvijai neizdevīgo emisiju kvotu sadales plānu.

Pēc Kalvīša teiktā, papildus jautājumi TB/LNNK virzītajam ekonomikas ministra amata kandidātam nebūtu tikai gadījuma, ja šim amatam tiktu virzīts TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle.

Premjers arī izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai valdībā plānotas arī citas izmaiņas un vai no amata " spēku izsīkuma dēļ" viņš pats nevarētu atkāpties. " Mūsu mērķis ir izdarīt tos darbus, kurus esam uzņēmušies, nav nekāda iemesla domāt par amata atstāšanu, " sacīja premjers.

Savukārt aģentūra LETA ziņo, ka vakantā ekonomikas ministra amata ieņēmēju varētu apstiprināt tikai pēc citu valdības locekļu darba izvērtēšanas, liecina Saeimas kuluāros apspriestā informācija.

Vairāki avoti norādīja, ka tuvāko nedēļu laikā nav plānots steigties ar ekonomikas ministra apstiprināšanu un, visticamāk, šī krēsla saimnieks varētu būt zināms oktobrī, kad Kalvītis (TP) būs izvērtējis citu ministru darbību, kā jau to iepriekš solījis.

Tikmēr valdības koalīcijas partiju vidū arvien plašāk tiek diskutēts par paša Kalvīša spēju tikt galā ar pienākumiem. Vairāki avoti norādīja, ka valdības nespēja ierobežot inflāciju rada bažas par premjera "spēku izsīkumu".

Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis gan norādīja, ka šīs runas ir muļķīgas un premjers ir "labā formā".

Neoficiāla informācija arī liecina, ka, iespējams, līdz ar jauna ekonomikas ministra apstiprināšanu varētu notikt kādas pārbīdes Saeimas prezidijā, ja lēmumu par parlamenta spīkera amata pamešanu pieņems Indulis Emsis (ZZS).

Tomēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pauda viedokli, ka Emsim ir jāpaliek amatā un jāturpina strādāt.

Kuluāros tiek apsvērts, ka gadījumā, ja Emsis atstātu amatu, viens no kandidātiem spīkera amatam varētu būt vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Tiek minēts arī Ulda Auguļa (ZZS) vārds, jo viņam teju vienīgajam neesot nekādas saistības ar tā dēvēto stipendiātu lietu.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Jurijs Strods (TB/LNNK) pirmdien personisku iemeslu dēļ paziņoja par lēmumu atstāt amatu. Apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ministra amatam jau ir izvirzījusi Rīgas domnieku Eināru Cilinski. Kalvītis ar viņu tiksies nākamnedēļ.

Saeimas kuluāros izskanējušas šaubas par Cilinska piemērotību amatam. Cilinskis tiek raksturots kā inteliģents un enerģisks cilvēks, bet līdz šim, kā norāda citu partiju deputāti, viņam nav bijusi pieredze ekonomikas nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!