Tuvākajā laikā tiks atsāktas diskusijas par VAS "Latvenergo" restrukturizāciju, lai Latvijā ieviestu Eiropas Savienības (ES) direktīvas, kas paredz elektrības un gāzes iekšējā tirgus liberalizāciju, trešdien reģionālo laikrakstu pārstāvjus informēja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).
Premjers uzsvēra, ka "Latvenergo" nav paredzēts privatizēt, tomēr restrukturizācija jāveic strauji, jo Latvija no Eiropas Komisijas jau saņēmusi brīdinājumu par šo normu nepildīšanu.

Restrukturizācijas rezultātā tiks atdalītas pārvades, sadales un ražošanas funkcijas. Šīs funkcijas veiks atsevišķi uzņēmumi, kas strādās viena koncerna ietvaros. Kalvītis ir pārliecināts, ka "Latvenergo" restrukturizācija tiešā veidā elektroenerģijas tarifus neietekmēs, bet nodrošinās konkurenci - vieglāku pieeju tirgum.

Premjers arī norādīja, ka elektroenerģijas tirgus ir liberalizēts gandrīz visās Eiropas valstīs, "tāpēc mums nav citas izvēles".

Latvija ir apņēmusies ES tiesību normas elektrības un gāzes tirgus liberalizēšanā ieviest līdz ar grozījumu Enerģētikas likumā pieņemšanu Saeimā. ES normas iestrādātas arī Elektroenerģijas tirgus likumprojektā.

ES direktīvas jāievieš, lai saskaņā ar Lisabonas stratēģiju vairotu Eiropas enerģētikas tirgus konkurētspēju. Direktīvas ir svarīgas ES elektrības un gāzes tirgus atvēršanai. Tas nozīmē, ka rūpnieciskie patērētāji no šā gada 1.jūlija var brīvi izvēties piegādātāju, bet patērētāji mājsaimniecībās to varēs no 2007.gada 1.jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!