Foto: DELFI

Vidēji katrs trešais ziedotājs portāla "Delfi" atbalsta projektā "Stiprini stipros" ir atbalstījis nevis portālā publicēto stāstu varoņus, kuri diendienā aprūpē savus smagi slimos tuvinieku, bet gan ziedojis projekta "kopējam makam". Tā ir iespēja palīdzēt vēl arī citām ģimenēm līdzīgās situācijās. Kam tiks nauda un kam tā visvairāk nepieciešama, skaidro portāls "Delfi".

Projektu "Delfi" rīko sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv". Projekts tika uzsākts 14. decembrī, un nedēļas laikā – līdz piektdienas vakaram saziedoti vairāk nekā 42 tūkstoši eiro. No tiem aptuveni 28 tūkstoši ziedoti individuālajām apakšprogrammām, savukārt vairāk nekā 14 tūkstoši – kopējai programmai. Ziedošana joprojām turpinās, un jau tagad ir skaidrs, ka ar līdz šim savākto naudu būs iespējams palīdzēt vairākām ģimenēm.

Ir iespēja gan ziedot kopējai programmai, kur palīdzību var saņemt ģimenes, kurās ir ilgstoši aprūpējams tuvinieks, gan arī individuālajām apakšprogrammām – kādam no pieciem "Stiprini stipros" stāstu varoņiem. Piemēram, lai atbalstītu pirms trim gadiem autoavārijā smagi cietušo mūziķi Ronaldu Balodi-Ūdri un viņa sievu Ilonu, ar reto Volfa – Hiršhorna sindromu sirgstošo 16 gadus veco Anastasiju Koloskovu un viņas mammu Janīnu, vai arī pēc insulta uz gultas nonākušā Jura ģimeni.

Tuvinieku stāsti atklāj, ka līdz ar šiem jaunajiem aprūpes pienākumiem arī viņi zaudē brīvību, nereti ilgstoši nespējot pamest mājokli, un ikdienā saskaras ar sociālās un veselības aizsardzības sistēmas "robiem" un nepietiekamo finansējumu, un sabiedrība zaudē viņus.

""Ziedot.lv" redzeslokā nonāk tikai ļoti maza daļa no tām ģimenēm, kam vajadzīgs atbalsts un palīdzība. Lūgt ir ļoti grūti, tikai galējā izmisumā cilvēki vēršas pie labdarības organizācijas. Ļoti bieži ģimenes ieķīlā nekustamos īpašumus, ņem ātros kredītus," stāsta "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta.

Tomēr ik nedēļu labdarības organizācijā vēršas vismaz divi vai vairāki cilvēki šādās un līdzīgās situācijās. "Nožēlojami, ka vairākumā gadījumā tie ir bērni un veci ļaudis, kam pietrūkst palīdzība esošās valsts un pašvaldības palīdzības ietvaros," saka Dimanta.

Šīs labdarības organizācijas redzeslokā ir vismaz 32 ģimenes, kurām vajadzīga līdzīga palīdzība kā "Stiprini stipros" apakšprojektu varoņiem, proti, viņi ikdienā kopj savus smagi slimos tuviniekus. No tām 15 ģimenēs aug nedziedināmi slimi bērni, kuriem vajadzīgs gan auklītes pakalpojums, gan ārstniecība un rehabilitācija. Četriem senioriem nepieciešams īpašs medicīniskais uzturs.

"Lielākais izmisums ir gadījumos, kad no medikamentu vai medicīniskās pārtikas iegādes ir atkarīga cilvēka dzīvība," saka "Ziedot.lv" vadītāja.

Visbiežāk cilvēki lūdz palīdzību medikamentu, higiēnas preču, piemēram, autiņbikšu, maināmo paladziņu iegādei, arī ārstniecībai un rehabilitācijai, ko valsts bieži vien pilnībā neapmaksā. "Auklītes – pieskatītāja darbu parasti ģimenes uzņemas nodrošināt saviem spēkiem, līdz brīdim, kamēr izdeg vai pašiem ģimenes locekļiem nepieciešama palīdzība," stāsta Dimanta.

Aprūpējot smagi slimo tuvinieku, nereti pašiem ģimenes locekļiem saasinās veselības problēmas, piemēram, rodas muguras problēmas. Tāpat arī mēdz būt gadījumi, kad cieš attiecības ģimenē un notiek šķiršanās.

Jautāta, kādas ir galvenās sistēmiskās problēmas, Dimanta norāda, ka "visos gadījumos ir neiedziļināšanās konkrētajā situācijā un slēpšanās aiz normatīvajiem aktiem. Sajūta, ka šie cilvēki "sistēmai" nerūp, ir vienaldzīgi. Palīdzības sistēma ir ļoti neelastīga un inerta".

Ģimenes, kuras pastāvīgi aprūpē savus smagi slimos tuviniekus un kurām nepieciešams atbalsts, var vērsties labdarības portālā "Ziedot.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!