Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Lainis Kamaldiņš kategoriski noliedz Zviedrijas laikrakstā izskanējušās ziņas, ka Francija, izmantojot Latviju, izspiegojusi elektroniskos un tālruņa sakarus starp Zviedriju un Baltijas valstīm.
Viņš norādīja, ka SAB rīcībā ziņas par šo publikāciju bijušas aptuveni pirms trim nedēļām. Uz jautājumu, kādēļ SAB vadītājs ir pārliecināts par šādas spiegošanas neiespējamību, viņš atbildēja - "gluži vienkārši tāpēc, ka tas nav iespējams".

Pēc zviedru vakara laikraksta "Expressen" sniegtajām ziņām, Francija, izmantojot Latviju, izspiegojusi elektroniskos un tālruņa sakarus starp Zviedriju un Baltijas valstīm. Spiegošanai izmantota kāda no padomju laika saglabājusies noklausīšanās vieta Tukumā.

Vārdā nenosaukts informācijas avots pavēstījis, ka Francija izspiegojusi militārās un diplomātiskās tālruņa un elektroniskās komunikācijas caur "Telia", "Tele 2", "Sonera", "Lattelekom" un "Cable&Wireless".

Francijas vēstniecība no komentāriem atteikusies. Laikraksts ziņo, ka par notikušo informētas Zviedrijas, Latvijas, Vācijas un ASV iestādes pēc kāda Eiroparlamenta ziņojuma. Pētījumu par spiegošanu veicis britu žurnālists Dunkans Kempbels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!