Foto: LETA

Tik ilgi, kamēr cilvēkiem būs redzama "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājas Solvitas Āboltiņas saistība ar partiju, partijas glābšanai lielas pūles var nepielikt, sacīja politologs Filips Rajevskis.

Viņaprāt, politiskā spēka glābšana ir atkarīga no tā, cik lielā mērā šo procesu ietekmēs Āboltiņa, jo viņa šobrīd ir viens no visnepopulārākajiem politiķiem Latvijā un viņas esamība vai neesamība tuvu politiskajam procesam ir simboliska.

"Ja Āboltiņa nozustu, mainītos partijas vizuālais tēls, bet, pats galvenais, ka aktīvākie partijas darboņi mainītu savas uzvedības modeli, jo šobrīd viņu uzvedība neapzināti vai apzināti ir pakļauta tam, "ko par to domās Āboltiņa?". Ja viņa izzudīs kā faktors, "Vienotība" varbūt pamainīs savu uzvedības modeli," teica Rajevskis.

Pēc politologa domām, tas varētu gan palīdzēt, gan nepalīdzēt, tomēr tas vismaz būtu citādāk un būtu kā mēģinājums kut ko partijā mainīt. "Tagad priekšsēdētāja amatā var likt vienalga ko, tur nekas nemainīsies," pauda Rajevskis, norādot, ka pamatā "stīvēšanās" par partijas vadītāja amatu notiek starp politiskā spēka priekšsēdētāja vietnieku Edvardu Smiltēnu un Āboltiņu, bet pārējie ir aktieri, kuriem ir kāda funkcija, lai stiprinātu vai pret balansētu Smiltēna ofensīvu pret Āboltiņu.

Politiskā spēka priekšsēdētāja vietnieks paudis, ka "Vienotību" nevajag glābt, bet būvēt no jauna. Kā iepriekš izteicās Smiltēns, viņš nekandidēs uz partijas priekšsēdētāja amatu, ja politiskā spēka Saeimas frakciju turpinās vadīt Āboltiņa.

Politiķis atzina, ka viņam un Āboltiņai ir atšķirīgi viedokļi par to, kādām pārmaiņām jāseko partijā, taču viņš ir pārliecināts, ka šīm pārmaiņām jābūt vērienīgām. Faktiski "Vienotību" nevajag glābt, bet būvēt no jauna no iekšpuses, izteicās Smiltēns.

Tikmēr iespēju kandidēt uz "Vienotības" valdes priekšsēdētāja amatu pieļāvis Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!