Foto: Shutterstock

Kamēr Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) notiek pēdējie sagatavošanās darbi, lai drīzumā prezentētu jauno pedagogu darba apmaksas modeli, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) plāno nākamos soļus, kā "likt atbildīgajai ministrijai piešķirt pedagogiem taisnīgu darba samaksu".

Tā kā LIZDA jauno samaksas modeli gaida ar zināmu skepsi, šodien notikušajā arodbiedrības valdes sēdē sprieda par to, kādi būs nākamie soļi, ja algu paaugstināšana, sākot ar 2015.gadu, netiks panākta, skaidroja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Mikiško norādīja, ka jautājumu par turpmākajiem soļiem tiks rosināts skatīšanai arodbiedrības padomē. Viņa brīdināja, ka nākamais solis varētu būt streiks, tomēr tā realizācija atkarīga "tikai un vienīgi no IZM turpmākajām rīcībām".

Kopš masveida pedagogu protesta akcijas Doma laukumā pagājusi pusotra nedēļa, tomēr no IZM nav sagaidīti nekādi soļi pretim pedagogiem. "Skaidrības un pārliecības par nākamajiem gadiem nav," secināja Mikiško, piebilstot, ka skolotāji saprot, ka par situācijas uzlabojumiem jācīnās pašiem.

Pedagogi nav apmierināti ar IZM, kā arī valdības bezdarbību, jo līdz šim neesot ne mazākās nojausmas, kā izskatīsies jaunais pedagogu darba samaksas modelis, teica Mikiško. IZM jauno modeli darba grupai prezentēs pirmdien, 26.maijā. Tad darba grupai kopā ar IZM būs jāatrod kopsaucējs par to, vai jaunais modelis atzīstams par labu esam.

Viedoklis par to, kā tas varētu izskatīties, dalās. Lai arī LIZDA pieļauj, ka jaunais modelis varētu būt tikai pašas IZM ideju auglis, darba grupas vadītājs, IZM parlamentārais sekretārs Andis Geižāns vienā no sarunām ar aģentūru LETA norādīja, ka modeļa izstrādē ņemtas vērā darba grupu sēdēs paustās idejas un piedāvājumi. Tomēr LIZDA priekšsēdētāja uzsvēra, ka konkrēti piedāvājumi šajā "diskusiju klubiņā" nemaz neesot izteikti.

Mikiško tāpat norādīja, ka joprojām neesot saņemts aicinājums piedalīties plānotajā darba grupas sēdē. Savukārt ministrijā skaidroja, ka par termiņiem un sēžu darba kārtību darba grupa vienojusies jau pirmajā tikšanās reizē, un grafiks nebija ticis mainīts.

Savstarpējās nesaprašanās vidū ir pedagogi, kuri, kā norādīja pati Mikiško, neizprot esošo situāciju un ir gatavi paši aizstāvēt savas tiesības, jo zina, ka "neviens viņiem neko nepiedāvās".

Kā ziņots, 12.maijā aptuveni 7000 pedagogu no visas Latvijas ieradās Rīgā, lai kopīgi paustu savu neapmierinātību ar esošo izglītības sistēmu un zemo atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!