Foto: Reuters/Scanpix

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) Eiropadomē saņēmis Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona apliecinājumu, ka viņš iestāsies par Latvijas, kā arī Polijas un Rumānijas pilsoņu, kuri uzturas Lielbritānijā, drošību un nepieļaus viņu diskrimināciju, informēja Valsts kancelejā.

Eiropadomes darba laikā Briselē Kučinskis uzsvēra, ka Latvijas valdība darīs visu iespējamo, lai aizstāvētu savas nacionālās, Latvijas valstspiederīgo Lielbritānijā un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kopējās, intereses. Ministru prezidents atgādināja, ka Lielbritānijā šobrīd dzīvo vairāki tūkstoši Latvijas valstspiederīgo un valstij ir svarīgs šo cilvēku turpmākais liktenis.

Kučinskis Briselē pauda, ka Latvija arī turpmāk atbalstīs ES integrācijas procesā sasniegto, uzsvērs ES vienotību un solidaritāti. Galvenais uzsvars tālākajās diskusijās tiks likts uz pasākumiem un idejām, kas atjauno sabiedrības atbalstu un pilsoņu uzticēšanos ES, veicina tās drošību, kā arī sociālekonomisko attīstību un globālo konkurētspēju.

Pašlaik tiek pieļauta iespēja, ka sarunās starp 27 ES valstīm un Lielbritāniju tiks panākta vienošanās par labu kādam no pašreizējiem sešiem modeļiem, kādi pastāv starp ES un valstīm, kas neatrodas šajā valstu savienībā, bet pārrunu rezultātā varētu tikt izveidots arī pavisam jauns modelis starp ES un Lielbritāniju.

Jau ziņots, ka 23. jūnijā referendumā Lielbritānijā 52% dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no bloka, taču Lielbritānijas valdība vilcinās pieprasīt sākt izstāšanas procedūru saskaņā ar Lisabonas līguma 50. pantu. Kamerons paziņojis, ka līdz rudenim atstās amatu, un izstāšanās sarunas ir jāvada nākamajai valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!