Foto: LETA

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons atbalsta Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), kā arī atbalsta ciešāku sadarbību valstu abpusējā tirdzniecībā.

"Lielbritānija ir pretimnākoša investīciju un sadarbības veicināšanai ar Latviju, kas ir iespējams mūsu vienotās izpratnes par ES ārējās tirdzniecības politiku dēļ", ceturtdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (V) žurnālistiem stāstīja Kamerons.

Savukārt Dombrovskis apliecināja, ka sarunā Kamerons esot paudis atbalstu tam, lai Latvija pievienotos OECD.

„Pārrunājam mūsu divpusējo  sadarbību ekonomikā, kur Lielbritānija ir viens no būtiskākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem. Uzskatām, ka šo sadarbību var attīstīt gan pētniecībā, investīcijās gan vēl vairāk tirdzniecībā. Mūsu kopējās intereses ir Eiropas vienotā tirgus veicināšana, gan ES konkurētspējas veicināšana, tāpat arī tirdzniecības līgums starp ASV un ES. No savas puses uzrunāju Deividu Kameronu par Latvijas gatavību OECD, kur saņēmu Lielbritānijas atbalstu Latvijai šajā jautājumā," stāstīja Dombrovskis



Atbildot uz jautājumu vai Kamerons nesaredz atšķirības starp Latvijas un Lielbritānijas pozīcijām ES, kad viena valsts runā par izstāšanos, bet otra tieši par ciešāku pievienošanos Latvijas gadījumā, Kamerons atbildēja, ka ES valstis nevar visas vērtēt vienādi, "Eiropai jākļūst vairāk elastīgai un jāsaprot, ka katra valsts rīkojas atšķirīgi. Tā, piemēram, tā ir tieši Latvijas izvēle pievienoties vai nepievienoties eirozonai."

"Tas, ko gribu uzsvērt,  runājot par ES, ir, ka mums nevajadzētu katrai dalībvalstij lūgt darīt vienu un to pašu vienā un tajā pašā laikā, ja mēs gribam nodrošināt, ka ES ir elastīga. Katrai dalībvalastij ir savas izvēles." 

Tāpat ministri esot pārrunājuši sadarbību NATO un situāciju Afganistānā, gan Kamerons un Dombrovskis bija vienisprātis, ka ES jāpalielina sava konkurētspēja globālā tirgū.

Dombrovskis, runājot par vienu no foruma tematiem, zaļo ekonomiku, stāstīja, ka tā šobrīd ir viena no Latvijas būtiskajām problēmām ir zaļās ekonomikas un uzņēmējdarbības sabalansēšana.

Ceturtdien Rīgā sākās Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Lielbritānijas amatpersonu un ekspertu diskusija jeb Ziemeļu nākotnes forums, kurā piedalās valsts, privātā un nevalstiskā sektora eksperti, kā arī pētnieki no Apvienotās Karalistes, Dānijas, Igaunijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas.

Valstis šogad vienojušās diskutēt par tēmām "Vai zaļā ekonomika ir konkurētspējīga?" un "Pārvarot digitālo plaisu", apzinoties, ka zaļo tehnoloģiju ieviešana un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pieejamība ir būtiski faktori valsts ilgtspējīgas un stabilas izaugsmes nodrošināšanai.

Šis būs jau trešais šāda veida forums. Pirmo reizi tas notika 2011.gada janvārī Londonā, bet otro reizi - 2012.gada februārī Stokholmā.

OECD ir 1961. gadā dibināta starpvaldību organizācija, kurā ir apvienojušās 34 attīstītākās pasaules valstis, tajā skaitā 21 ES dalībvalsts. Tā palīdz valstīm apzināt iespējamās ekonomiskās un sociālās problēmas sektoru griezumā un palīdz noteikt problēmu risināšanas stratēģijas. Organizācijas galvenais mērķis ir veicināt demokrātijas un tirgus ekonomikas principu ievērošanu un izplatīšanu, sekmējot valstu ilgtspējīgu tautsaimniecisko attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!