Foto: Publicitātes foto
Latvijas Zaļā punkta rīkotās atkritumu šķirošanas kampaņas "Šķiro pa tīro!" rezultāti liecina, ka iedzīvotāji kļūst arvien aktīvāki atkritumu šķirotāji - trīs akcijas mēnešos ir sašķiroti un otrreizējai pārstrādei nodoti 1045 kubikmetri atkritumu, kas pielīdzināmi aptuveni 19 lielajiem kravas furgoniem.

Apjoma ziņā visvairāk iedzīvotāji otrreizējai pārstrādei ir nodevuši nolietotās elektropreces – 578 kubikmetri, pēc tam PET pudeles – 219 kubikmetri 0 un stikla taru – 207 kubikmetri. Lai arī sulu un piena kartona paku (t.s. Tetra Pak) šķirošanas iespēja un pārstrāde Latvijā pieejama tikai kopš pagājušā gada un tikai atsevišķās pilsētās, tomēr arī šo materiālu sabiedrība sāk arvien vairāk atdalīt no sadzīves atkritumiem – kampaņas "Šķiro pa tīro!" ietvaros ir sašķirots 41 kubikmetru šāda iepakojuma, kas papīrfabrikā "Līgatne" pārtaps par attiecīgi 460 000 jaunu A4 formāta papīra lapu.

Tāpat "Šķiro pa tīro!" rezultāti liecina, ka visčaklāk atkritumus šķiro Siguldas (172,5 kubikmetri), Ogres (148,04 kubikmetri), Jelgavas (111 kubikmetri), Saldus (71 kubikmetrs), Liepājas (60,4 kubikmetri), Ventspils (55 kubikmetri), Jēkabpils (50,6 kubikmetri) un Dobeles (50,4 kubikmetri) iedzīvotāji. Kopumā akcijā jau piedalījušies vairāk nekā 30 000 dalībnieki.

"To, ka sabiedrība arvien aktīvāk pievēršas atkritumu šķirošanai, apliecina ne tikai ikgadējo Zaļā punkta organizēto šķirošanas veicināšanas kampaņu rezultāti, bet arī statistikas dati no atkritumu apsaimniekotājiem par ikdienā savāktajiem, šķiroto materiālu apjomiem. Tam kā pozitīvs papildinājums un papildus motivācija ir nule kā valdības pieņemtais lēmums līdz 2014.gadam visā valstī ieviest dalīto sadzīves atkritumu savākšanas sistēmu. Manuprāt, ikvienam patērētājam būtu svarīgi apzināties, ka atkritumu šķirošana nav tikai "zaļās modes" kliedziens, bet gan dabas ilgtspējas un apkārtējās vides, kā arī paša cilvēka veselības jautājums," uzsver Latvijas Zaļā punkta valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Kampaņa "Šķiro pa tīro!" no maija līdz augusta beigām norisinās 25 Latvijas pilsētās, un tās ietvaros iedzīvotāji tiek aicināti šķirot un pilsētu atkritumu šķirošanas laukumos nodot iztukšotās PET pudeles, stikla taru, sulu un piena kartona pakas, kā arī nolietotās elektropreces. Visi kampaņas dalībnieki ik mēnesi piedalās izlozēs par vērtīgām dāvanām. Akcijas ietvaros viss savāktais iepakojums, kā arī nolietotās elektropreces tiek pārstrādātas, tādējādi piešķirot lietām "otru dzīvi" un taupot dabas resursus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!