Foto: DELFI

Kanādas armijas vienības, kas vasarā ieradīsies Latvijā, tiek gatavotas Krievijas dezinformācijas kampaņai, kas būs vērsta, lai apšaubītu NATO karavīru uzturēšanās pamatojumu Baltijas valstīs.

Kā vēsta laikraksts "Toronto Star", atsaucoties uz Kanādas armijas ģenerāli Džonatanu Vensu, gatavošanās misijai Latvijā iekļauj izsmalcinātu komunikācijas stratēģiju, kas būs vērsta pret gaidāmiem Krievijas mēģinājumiem ietekmēt sabiedrības noskaņojumu un vērst to pret kanādiešiem un viņu uzturēšanos Latvijā.

Līdz septembrim ap 1500 karavīru, tostarp 450 Kanādas bruņoto spēku pārstāvju, ieradīsies Latvijā, lai piedalītos NATO operācijā Austrumeiropā, kas tiek īstenota, reaģējot uz Krievijas darbībām Ukrainā.

Venss atgādina, ka Krievija jau iepriekš ir īstenojusi "stratēģiskās komunikācijas" kampaņas, kas vērstas pret iepriekšējām NATO mācībām, tādēļ sagaidāms, ka arī tagad tā centīsies pārliecināt sabiedrību, ka Latvija nevēlas NATO spēku klātbūtni.

"Mums jāuzņemas izsmalcināta stratēģiskās komunikācijas loma, lai patiesība netiktu nomākta," Venss skaidrojis žurnālistiem.

Šonedēļ kļuva zināms, ka amatpersonām medijiem Lietuvā nosūtīts e-pasts, kurā apgalvots, ka valstī izvietotie vācu karavīri izvarojuši pusaudzi. Policijas izmeklēšanā noskaidrots, ka šīs ziņas bijušas nepatiesas.

Ziņots, ka 8. jūlijā NATO samitā Varšavā vienojās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Samitā pieņēma lēmumu, ka 2017. gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!