Foto: Reuters/Scanpix

Kanādas vadītā NATO starptautiskā bataljona izmitināšana Latvijai izmaksās vismaz aptuveni septiņus miljonus eiro, bet kopējās izmaksas vēl tiks precizētas.

Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā skaidroja – lai 2017.gada vasarā nodrošinātu Kanādas vadītā starptautiskā bataljona izmitināšanu Ādažu bāzē, Latvija ieguldīs aptuveni septiņus miljonus eiro kazarmu izbūvē.

Papildus tam tiks sākta arī citu būvniecības projektu īstenošana atbilstoši Kanādas vadītā bataljona prasībām. Par plānotajiem darbiem AM plāno janvārī iesniegt informatīvo ziņojumu valdībā, taču konkrētas izmaksas ministrijā šobrīd nesauc.

Ņemot vērā, ka bataljona uzņemšanai pastāvīgais infrastruktūras risinājums tiks pabeigts 2018. gadā, AM strādā pie pagaidu risinājuma variantiem, lai nodrošinātu nepieciešamo infrastruktūras atbalstu 2017. gada vasarā. Lai noteiktu piemērotāko risinājumu, Kanāda kā bataljona vadošā valsts veic koordinācijas pasākumus ar citām spēkus nosūtošajām valstīm. Tāpat notiek konsultācijas par citiem izdevumiem.

Infrastruktūras nodrošinājums sabiedroto spēku izmitināšanai ir komplekss jautājums. AM risina to, "efektīvi plānojot gan esošo militāro objektu kapacitāti un noslogojumu, gan sekmējot ātrāku jaunu objektu būvniecību normatīvo aktu noteiktajā kārtībā", norāda ministrija.

8. jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017. gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas un Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda.

Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību. NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā 26. oktobrī Albānija, Itālija, Polija un Slovēnija paziņoja par dalību Kanādas vadītajā daudznacionālajā bataljona lieluma kaujas grupā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!