Baltijas valstu pierobežu rajonu iedzīvotāji dzīvo nāves briesmās, jo Latvija, Igaunija un Lietuva pie savām austrumu robežām izvietojušas kājnieku mīnas, apgalvo Kanādas valdības dienests. Savukārt Baltijas valstu amatpersonas šādus apgalvojumus noraida.
Kā raksta laikraksts "Postimees", Kanādas Starptautiskā attīstības aģentūra (CIDA) savā interneta lapā apgalvo, ka Baltijas valstu pierobežas rajonos izvietotās kājnieku mīnas apdraud vietējo iedzīvotāju dzīvības un tādēļ Kanāda atbalsta Baltijas valstu pievienošanos konvencijai, kas aizliedz šādu mīnu izmantošanu.

Lūgts komentēt šo ziņojumu, CIDA projektu menedžeris Centrālajā un Austrumeiropā Reals Lalāns bija pārsteigts: "Kā, vai tad jums patiešām nav kājnieku mīnu uz robežas?" Pēc tam viņš atgādināja, ka Narvas upē laiku pa laikam izzvejo eksplozīvus materiālus.

Savukārt Latvijas vēstnieks Igaunijā Edgars Skuja sacīja, ka Latvija nekad nav izvietojusi kājnieku mīnas pie savas sauszemes robežas. Arī Igaunijas Aizsardzības ministrijas un Lietuvas Aizsardzības ministrijas pārstāvji paziņoja, ka viņu valstis nekad nav novietojušas kājnieku mīnas pie savas robežas un neplāno to darīt.

Igaunijas Ārlietu ministrijas amatpersona Helena Kajulēte laikrakstam sacīja, ka ministrija jau pievērsusi Kanādas valdības uzmanību maldinošajai informācijai CIDA interneta lapā un kanādieši apsolījušies izlabot kļūdu.

Pagaidām Otavas konvencijai par kājnieku mīnu aizliegšanu pievienojušās 119 valstis. No Eiropas valstīm nav pievienojušās tikai Baltijas valstis, Somija, Krievija un Baltkrievija. Aprīlī pēc tikšanās ar NATO Padomi Briselē Igaunijas premjerministrs Sīms Kallass paziņoja, ka Igaunija nopietni apsver iespēju pievienoties šai konvencijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!