Foto: Saeimas administrācija

Lai padarītu efektīvāku Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu izvirzīšanas procesu, vēl līdz 30. martam pagarināta pieteikšanās Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amatam, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Atbalsta gadījumā attiecīgos kandidātus komisijas deputāti kā savas kandidatūras iesniegs Saeimas Prezidijam līdztekus citu deputātu iesniegtajiem kandidātiem, norāda Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes izveidi paredz Saeimā pagājušā gada 19. novembrī pieņemtais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums.

Jaunais likums noteic, ka Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes sastāvā ir trīs locekļi, kurus apstiprina Saeima un no kuriem vienu locekli apstiprināšanai izvirza Saeima saskaņā ar Saeimas kārtības rullī noteikto kārtību. Vismaz desmit Saeimas deputātiem ir tiesības iesniegt Prezidijam kandidatūras Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amatam.

Kandidātam izvirzāmās prasības: Latvijas pilsonība; augstākā izglītība; valsts valodas un vismaz vienas citas Eiropas Savienības oficiālās valodas prasme; vismaz piecus gadus ilga profesionālā vai akadēmiskā pieredze masu informācijas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes, cilvēktiesību vai kapitālsabiedrību pārvaldības jomā; nevainojama reputācija; tā atbilstoši likuma prasībām ir tiesīga saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam; tā nav politiskās partijas vai politisko partiju apvienības izveidotas lēmējinstitūcijas vai izpildinstitūcijas loceklis; tā nav politiskās partijas biedrs. Ja persona dienā, kad tā apstiprināta Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amatā, ir politiskās partijas biedrs, tad pēc apstiprināšanas amatā tai nekavējoties jāpārtrauc sava dalība politiskajā partijā vai politisko partiju apvienībā;

Tāpat tiek prasīts, lai persona nav elektroniskā plašsaziņas līdzekļa vai cita masu informācijas līdzekļa kapitāla daļu (akciju) īpašnieks; nav sodīta par tīšu noziegumu, izņemot gadījumu, kad tā ir reabilitēta vai tai sodāmība ir dzēsta vai noņemta; nav persona, kurai, pamatojoties uz administratīvo pārkāpumu procesa vai kriminālprocesa ietvaros pieņemtu nolēmumu, ir atņemtas tiesības veikt noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai citu profesionālo darbību; nav persona, kura ir maksātnespējīgs parādnieks.

Saeimas virzītajam kandidātam papildus tiek noteikta prasība — vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze kapitālsabiedrību pārvaldības jomā.

Darbs Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē ir padomes locekļa pamatdarbs, un tā atlīdzības apmēru nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums. Uz padomes locekļiem attiecas ierobežojumi un aizliegumi, kas paredzēti valsts amatpersonām likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!