Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstu ārlietu ministri trešdien sanāksmē Varšavā, kurā piedalījās arī Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, paziņojuši, ka iestāšanās sarunās par lauksaimniecību un finansēm ar kandidātvalstīm ir jāievēro četras kandidātvalstu izvirzītas prasības, teikts ministru kopīgajā paziņojumā, kas pieņemts sanāksmes noslēgumā.
ES kandidātvalstis pieprasa, lai visās jomās, kurās ES dalībvalstīm ir kopīga politika, tajā skaitā strukturālā un kohēzijas politika, kā arī lauksaimniecības politika, uz ES kandidātvalstīm tiktu attiecināti tādi paši noteikumi kā uz dalībvalstīm, uzsvērts paziņojumā.

Dokumentā arī norādīts - ja ir attaisnojama nepieciešamība pēc pārejas perioda, lai finansētu strukturālo vai kohēzijas politiku, kā arī lauksaimniecību, tam "nav jāsniedzas tālāk par pašreizējo finansiālo perspektīvu". ES kandidātvalstu ārlietu ministri arī pieprasījuši nodrošināt vienlīdzīgus apstākļus pašreizējo un jauno dalībvalstu lauksaimniekiem, lai garantētu viņu konkurētspēju.

Kā ceturtā prasība minēta nepieciešamība nodrošināt, lai jauno dalībvalstu kopējais finansiālais stāvoklis, tajā skaitā pirmajā gadā pēc iestāšanās, uzlabotos salīdzinājumā ar pēdējo pirmsiestāšanās gadu.

Lai varētu izpildīt šīs prasības, Eiropas Savienībai paplašināšanās vajadzībām ir jāpiešķir atbilstoši finansu resursi, norāda ES kandidātvalstu ārlietu ministri. Paziņojumā uzsvērts, ka šo prasību ievērošana ir "būtiska ne tikai desmit kandidātvalstu dalības ES kvalitātei, bet arī lai nodrošinātu atbalstu uzņemšanas līgumiem referendumos".

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Slovākijas, Ungārijas, Slovēnijas, Kipras un Maltas ārlietu ministri tikšanās laikā Varšavā, kuras mērķis bija apspriest pēdējo posmu ES iestāšanās sarunās un ES paplašināšanas perspektīvas, uzsvēra savu valstu apņēmību pabeigt iestāšanās sarunas līdz 2002.gada beigām un iestāties ES līdz 2004.gada 1.janvārim. Ministri arī aicināja gaidāmo ES samitu Seviļā apstiprināt šos termiņus un mērķus.

"Apzinoties, ka arī Rumānija un Bulgārija piedalās paplašināšanās procesā, ministri pauž atbalstu to centieniem kļūt par ES dalībvalstīm," piebilsts paziņojumā. Deviņu ES kandidātvalstu ārlietu ministri arī vienojās turpināt viedokļu apmaiņu par iestāšanās sarunām ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!