Septiņas NATO iestāties uzaicinātās kandidātvalstis, kuru vidū ir arī Latvija, trešdien Briselē parakstīja protokolus par pievienošanos aliansei.
Priekšpēdējais solis dalībai NATO

Latviju ceremonijā NATO galvenajā mītnē pārstāvēja ārlietu ministre Sandra Kalniete.

NATO Ziemeļatlantijas padomes ārkārtas sēdes laikā NATO dalībvalstu vēstnieki septiņu uzaicināto valstu ārlietu ministru klātbūtnē parakstīja NATO pievienošanās protokolus. Ja protokolus ratificēs NATO dalībvalstis, tie ļaus uzaicinātajām valstīm kļūt par pilntiesīgām alianses dalībvalstīm.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus, NATO ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons teica, ka "šodienas ceremonija iedzīvina visu to [cilvēku] cerības, kuri vēlējās savas valstis stingri piesaistīt Eiropai, ar kuru tām ir kopīgas demokrātiskas vērtības".

"Nākotnes vēsturnieki atzīs, ka šis lēmums.. ir bijis pagrieziena punkts, būvējot vienotu un brīvu Eiropu," sacīja Robertsons, piebilstot, ka Eiropa ir arī "ar nesaraujamu saiti vienota ar Ziemeļameriku".

NATO galotņu sanāksmē Prāgā pērnā gada 21.novembrī Latvija kopā ar Lietuvu, Igauniju, Slovākiju, Rumāniju, Bulgāriju un Slovēniju saņēma uzaicinājumu iestāties aliansē nākamā gada maijā.

Latvija pirmā no uzaicinātajām valstīm decembrī paspēja noslēgt iestāšanās sarunas, bet pievienošanās protokola parakstīšana oficiāli noslēgs iestāšanās sarunas NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!