Foto: LETA

LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris vēlas, lai komisija tiktu nodota Latvijas Vēstures institūta (LVI) paspārnē.

Kangeris sarunā atzina, ka starp divām zinātniskajām institūcijām, kas minētas kā iespējamās - Latvijas Zinātņu akadēmija un LVI, viņš vairāk vēlētos, lai tas ir LVI. "Uz to pusi jau arī ies," prognozēja komisijas vadītājs, atgādinot, ka komisijas locekļi jau iepriekš pauduši, ka vēlas nonākt institūta paspārnē.

Pagaidām problēma ir saistīta ar pašu nodošanas procedūru, jo LVI ir atvasināta publiska persona, tomēr viņš pauda cerību, ka tas steidzamības kārtā tuvākajā laikā tiks izdarīts. Viņaprāt, šīs pārmaiņas darba izpildes termiņus īpaši neietekmēs. "Nu var jau kādu nedēļu pastrādāt intensīvāk," pauda Kangeris. Galvenais, lai komisijas locekļi nejustu potenciālus draudus, ka pakāpeniski var tikt atlaisti. Un galvenais, lai darbu veic nepolitiska institūcija, kurai sabiedrība uzticas, viņš uzsvēra.

Savukārt LVI vadītājs Guntis Zemītis izteica gatavību uzņemt savā pārraudzībā VDK dokumentu izpētes komisiju. Viņaprāt, tas būtu loģisks solis, jo Latvijā nav daudz tādu zinātnisko institūciju, kam šo pienākumu varētu uzticēt.

Tomēr šajā gadījumā nepietiekot ar gribu vien, kāda esot gan valsts vadītājiem, gan komisijas locekļiem un LVI. Ir nepieciešami grozījumi likumdošanā. Zemītis gan pauda pārliecību, ka ar to problēmu nebūs un politiķi nākamnedēļ steidzamības kārtā visu sakārtos. "Visi jau grib, lai komisija pēc iespējas ātrāk sāktu strādāt," noteica Zemītis.

Jau ziņots, ka, lai izslēgtu jebkāda veida politisko ietekmi, nolemts VDK dokumentu izpētes komisiju nodot neatkarīgai zinātnieku institūcijai. Pēc visu visu iesaistīto pušu tikšanās Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) piektdien medijiem izteicās, ka vēl nav pieņemts lēmums par konkrētu institūciju. Tomēr izskanēja gan LVI, gan arī Latvijas Zinātņu akadēmijas vārds.

Par komisijas nodošanu pirmdien, 30.martā, lems koalīcijas padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!