Foto: F64

Skaidrību par to, kurš un kādēļ skatījies viņas datus e-veselības sistēmā, pacientu tiesību speciāliste un zvērināta advokāte Solvita Olsena neguva, autorizējoties portālā. Tādēļ cerēja atbildes saņemt no sistēmas pārziņa Nacionālā veselības dienesta (NVD). Atbilde uz viņas iesniegumu saņemta, taču to Olsena sauc par nepilnīgu – no 21 notikušā pieslēguma atbildēts par 13, turklāt nenorādot ne konkrētu ārstniecības personu, kas datu apstrādi veikusi, ne arī mērķi, kādēļ tas darīts.

Atbildīgā iestāde bieži uzsvērusi, ka visi pacientu dati ir drošībā un pacientiem ir iespēja turpat e-veselības portālā pārliecināties, kurš viņu datus skatījies. Taču pērn novembrī pacientu stāsti atklāja to, ka bieži vien datu apstrādātāja vietā ir tukša aile.

"E-veselības portālā, ienākot sadaļā "Audita pieraksti" un tur aplūkojot "Darbības ar maniem datiem", ieraugu, ka kāds ir ieguvis manu pacienta karti laikā, kad esmu bijusi ārzemēs. Arī, ka pulksten 2 naktī kāds ir sistēmā prasījis manus pacienta dokumentus, ir bijusi arī manu kā pacienta dokumentu saraksta atlase," portālam "Delfi" stāstīja Olsena.

NVD toreiz "Delfi" skaidroja: ja ārsts strādā nevis e-veselības portālā, bet savā lokālajā sistēmā, kas ar to savienota, tad viņu kā datu apstrādātāju pacients e-veselības sistēmā nevarēs identificēt. Vienīgais ceļš, kā to noskaidrot, esot vērsties NVD ar iesniegumu. Šādu ceļu arī gāja Olsena, kad, autorizējoties e-veselības portālā, ieraudzījusi, ka no 2018. gada 1. janvāra līdz 2. novembrim viņas dati apstrādāti 21 reizi un neviens no 21 datu apstrādes pierakstiem nesatur informāciju par personu un iestādi, kura ir veikusi viņas datu apstrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!