Ģenerālprokuratūra atcēlusi lēmumu izbeigt krimināllietu un uzdevusi Rīgas tiesu apgabala prokuratūrai veikt papildu ekspertīzes par žurnāla "Kapitāls" skandalozo rakstu "Žīdi valda pasauli", kurā tiesībsargājošās iestādes iepriekš saskatīja nacionālā naida kurināšanu.
Rīgas tiesu apgabala prokuratūras virsprokurors Jānis Drobiševskis apliecināja, ka otrdien saņēmis Ģenerāprokuratūras norādījumus, taču vēl neesot ar tiem iepazinies. Tomēr viņš atzina - "ja jau augstāka līmeņa prokuratūra liek, būs jānozīmē papildu ekspertīzes".

Drobiševskis norādīja, ka žurnāla rakstu eksperti analizēs nu jau trešo reizi un pētījumi ar katru reizi atklājot jaunas nianses. Rīgas tiesu apgabala prokuratūra februāra sākumā nolēma izbeigt krimināllietu par "Kapitāla" rakstu "Žīdi valda pasauli", jo nodarījumā nekonstatēja nozieguma sastāvu. Lēmumu pārsūdzēja Latvijas ebreju kopiena.

Krimināllietu par rakstu, kas izraisīja Latvijas ebreju sašutumu un kuru kritizēja Izraēlas, Francijas un ASV vēstniecības, ierosināja Satversmes aizsardzības birojs. Žurnāla galvenais redaktors Guntis Rozenbergs atkāpās no amata, tomēr arī tagad turpina strādāt izdevumā par redaktoru.

Minētajā rakstā stāstīts par ebreju ietekmi pasaules biznesā, kā arī par vēsturiskiem aspektiem. Ebreju kopiena paudusi sašutumu par to, ka ebreji rakstā dēvēti par "žīdiem", kā arī par zīmējumu, kurā "attēlots ortodoksāls ebrejs, kas sakampis zemeslodi". Pēc ebreju kopienas domām, šāda karikatūra asociējas ar nacistu laika zīmējumiem, bet raksta autors ebreju darbības analīzi dažādās biznesa jomās saistījis vienīgi ar tautību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!