Krasta kāpu aizsargjoslā būs atļauts veikt apbūvi vai rekonstrukciju, ja to paredz apdzīvoto vietu vai teritoriju plānojumi. To šodien nolēma Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, izskatot grozījumus Aizsargjoslu likumā, kurus Valsts prezidente atdeva parlamentam otrreizējai caurlūkošanai.
Deputāti nolēma, ka pašvaldības pienākums ir paredzēt teritoriju plānojumos kājāmgājējiem iespēju piekļūt pludmalei, paredzot iezīmētus gājēju celiņus ne tālāk kā viena kilometra attālumā vienu no otra, bet blīvi apdzīvotās vietās - ņemot vērā pašreizējo apbūvi un īpašumu robežas.

Komisija atbalstīja priekšlikumu, ka krasta kāpu aizsargjoslā un pludmalē zemes īpašniekam vai lietotājam būs aizliegts traucēt kājāmgājēju brīvu pārvietošanos aizsargjoslā, izņemot pagalmus, augļu un sakņu dārzus un ar lauksaimniecības kultūrām aizņemtās teritorijas, kā arī traucēt personu pārvietošanos un uzturēšanos pludmalē.

Gadījumā ja apdzīvotajai vietai vai teritorijai nav izstrādāts teritorijas plānojums, krasta kāpu aizsargjoslās apbūve vai rekonstrukcija būs pieļaujama, saņemot darbības ietekmes uz vidi sākotnējo izvērtējumu un ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja atzinumu par noslēguma ziņojumu vai izdodot tehniskos noteikumus saskaņā ar likuma "Par ietekmi uz vidi novērtējumu" prasībām un līdz nacionālā plānojuma izstrādei veicot saskaņojumu ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju.

Šajā gadījumā no bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem ir jābūt saņemtam motivētam pieprasījumam būvēt dzīvojamās vai saimniecības ēkas ar nosacījumu, ja tās nav iespējams būvēt citā vietā un ja ir atjaunotas prasītāja īpašuma tiesības uz zemi, paredz priekšlikumi.

Atbilstoši komisijas atbalstītajiem likuma grozījumu projekta priekšlikumiem attiecīgajām darbībām būs jābūt saistītām ar tūrisma objektu, ostu attīstību un pašreizējo zvejniecības un zivju pārstrādes uzņēmumu attīstību vai rekonstrukciju. Paredzēts, ka Saeima likumprojektu izskatīs šonedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!