Foto: AP/Scanpix

Saistībā ar konfliktu strauji pieaudzis patvēruma meklētāju skaits no Ukrainas, informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Līdz šim patvērumu Latvijā lūguši 103 ukraiņi, no tiem 2014.gadā - 75, bet šogad jau 28 personas. Līdz šim brīdim nevienai personai no Ukrainas starptautiskās aizsardzības statuss nav piešķirts, informēja PMLP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva.

"Ņemot vērā, ka vairumam šo personu ir radinieki Latvijā, viņi tiek aicināti saņemt uzturēšanās atļaujas. Pārējos gadījumos viņu patvēruma iesniegumu izskatīšanas termiņš tiek pagarināts Patvēruma likumā noteiktā kartībā, kas paredz, ka lēmums jāpieņem 12 mēnešu laikā no brīža, kad pieņemts lēmums par iesnieguma pieņemšanu izskatīšanai," skaidro PMLP pārstāve.

Latvijas Cilvēktiesību centra vadītāja Anhelita Kamenska norādīja, ka diskusijās par iespējamo Āfrikas bēgļu uzņemšanu, Latvijas politiķi min, ka jāpalīdz bēgļiem no Ukrainas, taču līdz šim nevienam šāds statuss nav piešķirts.

"Nereti politiķi uzsver, ka Latvijai jāpalīdz ukraiņu bēgļiem. Līdz šim Latvijā nevienam ukraiņu bēglim nav piešķirts ne bēgļa, ne alternatīvais statuss, lielākajai daļai pagarina vīzas," viņa norādīja.

Par patvēruma meklētāju Latvijā uzskatāma persona, kura iesniegusi iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu. Lēmums tiek pieņemts trīs mēnešu laikā, bet tā izskatīšanas termiņu var pagarināt līdz 12 mēnešiem.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis maija sākumā sacīja, ka gadījumā, ja konflikts Ukrainā pāraugs plašā karadarbībā, var nākties rēķināties ar lielu bēgļu plūsmu uz Eiropu, pieļaujot, ka Latvija būtu viena no pirmajām valstīm, kur šie bēgļi dotos.

Aprīlī publicētajā ANO ziņojumā bija sacīts, ka gada laikā kopš bruņotā konflikta sākuma Donbasā bēgļu skaits no Ukrainas uz ārvalstīm ir pārsniedzis 800 tūkstošus cilvēku. Tajā arī konstatēts, ka šajā konfliktā nogalināti vairāk nekā seši tūkstoši cilvēku, bet ievainoti vairāk nekā 15 tūkstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!