Šodien Saeima līdz 2004.gada 16.oktobrim pagarināja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību dalību miera nodrošināšanas operācijās Irākā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) daudznacionālo spēku sastāvā.
Par Latvijas karavīru misijas Irākā termiņa pagarināšanu nobalsoja 58, pret - 21, bet atturējās viens deputāts.

Pret balsoja arī valdību veidojošās koalīcijas deputāts Indulis Emsis no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS). Savukārt vēl vairāki ZZS frakcijas deputāti balsojumā nepiedalījās. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis skaidroja, ka nevar piedalīties balsojumā, jo viņa rīcība nav pietiekami daudz argumentu.

"Es esmu pret agresiju, bet balsojums ir par piedalīšanos karā, lai arī tas notiek brīvprātīgi," uzsvēra Brigmanis.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (TB/LNNK) debatēs uzsvēra, ka, piedaloties operācijās Irākā, Latvija ir ieguvusi partnera reputāciju.

Deputāte Solvita Āboltiņa (JL) pauda, ka Latvijas pieredze neļauj stāvēt malā. "Tas ir mūsu pienākums - palīdzēt Irākas tautai. Mēs varam būt lepni par mūsu karavīriem," sacīja Āboltiņa, uzsverot, ka panākt stabilitāti Irākā nozīmē panākt starptautisku drošību.

Savukārt deputāts Juris Dalbiņš (TP) uzskata, ka šis ir jautājums par Latvijas drošību.

Saeima šā gada 20.martā bija pieņēmusi lēmumu par Latvijas atbalstu ANO Drošības padomes rezolūcijas izpildei, ļaujot Latvijas NBS vienībām piedalīties starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās un starptautiskajās humānajās operācijās Irākā starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku militārās vadības pārziņā. Tad Latvijas misijas periods tika noteikts līdz 2003.gada 31.decembrim.

Latvija oficiāli paudusi atbalstu cīņai pret terorismu un savu vēlmi veicināt vispārējo drošību. Līdz ar to NBS vienību dalība starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku vadītajās starptautiskajās miera nodrošināšanas un starptautiskajās humānajās operācijās parāda mūsu valsts gatavību sniegt savu ieguldījumu globālās drošības stabilizācijā, uzskata Aizsardzības ministrija.

ANO, ņemot vērā pašreizējo situāciju Irākā, secinājusi, ka daudznacionālie spēki, kas veicinātu drošības un stabilizācijas nodrošināšanu, ir nepieciešami. Tāpēc savā 2003.gada 16.oktobra rezolūcijā noteikusi, ka daudznacionālajiem spēkiem jāpiedalās Irākas pagaidu valdības institūciju drošības nodrošināšanā tik ilgi, kamēr nav īstenoti visi nepieciešamie politiskie procesi, kas nodrošinātu veiksmīgu drošības un stabilizācijas īstenošanu Irākā.

Latvijas kontingenta rotācijas periods ir seši mēneši. NBS vienības līdzdalība Irākā notiek atbilstoši Aizsardzības ministrijai atvēlētajam budžetam, līdz ar to papildu finansējums nav nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!