Lai personai, kura slēdz profesionālā dienesta līgumu, neradītu neizpratni par viņas pienākumiem, paredzēts, ka turpmāk līgumā tiks iekļauts nosacījums par karavīru dalību operācijā, informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis.
Atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam persona saskaņā ar Militārā dienesta likumu, parakstot līgumu par profesionālo dienestu, apņemas pakļauties militārajai disciplīnai un bez ierunām izpildīt komandiera (priekšnieka) likumīgās pavēles. Tas noteikts šajā likumā, Karavīru militārās disciplīnas reglamentā un Militārā dienesta iekārtas reglamentā. Noslēdzot līgumu par profesionālo dienestu, karavīrs ir informēts par saistībām, kuras viņš uzņemas pildīt, norāda Stafeckis.

Iepriekšminētais attiecas arī uz pavēles saņemšanu saistībā ar pirmsoperācijas apmācību un piedalīšanos starptautiskajā operācijā.

Saņemot rakstisku pavēli par dalību starptautiskajā operācijā, karavīram jāizpilda tās darbības, ko nosaka komandieris. Ja karavīrs atsakās izpildīt pavēli, kas tiek uzskatīta par atklātu atteikšanos, tiek noskaidroti iemesli šādai viņa rīcībai. Ja atteikšanās iemesls neizpildīt pavēli ir nepamatots, karavīrs tiek saukts pie disciplinārās atbildības.

Karavīru militārās disciplīnas reglaments nosaka, ka karavīrs, kas pārkāpis normatīvos aktus vai komandiera (priekšnieka) pavēlē vai rīkojumā noteiktās dienesta prasības, neatkarīgi no viņa militārās dienesta pakāpes un ieņemamā amata saucams pie disciplinārās, administratīvās vai kriminālatbildības, kā arī ir materiāli atbildīgs par nodarīto zaudējumu jeb kaitējumu.

Tāpat materiāli tiek nosūtīti Militārajai policijai lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu. Krimināllikuma 335.pants paredz, ka par nepaklausību, tas ir, par atklātu atteikšanos izpildīt priekšnieka pavēli, kā arī par citādu tīšu pavēles neizpildīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Stafeckis skaidro, ka Ministru kabineta noteikumi "Kārtība, kādā veidojamas, sagatavojamas un finansējamas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības, kas piedalās starptautiskajās operācijās" paredz, ka starptautiskajās operācijās piedalās NBS sastāvā esošie militārie formējumi vai militārie formējumi, kas īpaši izveidoti uz operācijas laiku.

Ja iepriekš šādi militārie formējumi pārsvarā tika īpaši veidoti un uz brīvprātības pamata, tad pašreiz uz starptautiskām operācijām dodas esoši militārie formējumi.

Par piemēru var minēt Sauszemes spēku 1. un 2.kājnieku bataljona apakšvienības - kājnieku rotas -, kas gandrīz pilnā sastāvā rotācijas kārtībā tiek nosūtītas dalībai starptautiskās operācijās. Līdzīgi ir arī ar Militārās policijas un Zemessardzes (ZS) 54.inženiertehniskā bataljona apakšvienībām, atzīmēja Stafeckis.

NBS vienības dalībai starptautiskajās operācijās komplektē no karavīriem un militārajiem darbiniekiem.

Patlaban, kā jau minēts, slēdzot līgumu par profesionālo dienestu, karavīrs uzņemas godprātīgi pildīt militāro dienestu, tostarp arī starptautisku organizāciju, piemēram, NATO un ES vienībās vai starptautiskās operācijās, bet iepriekš tas notika tikai uz brīvprātības principa.

Stafeckis atzīmē, ka vienlaikus karavīram joprojām ir iespēja atteikties no dalības operācijā un izvēlēties dienestu tādā NBS vienībā, kura nav iekļauta dalībai starptautiskajās operācijās, vai atvaļināties rezervē. Lēmums par atteikšanos karavīram jāpieņem vismaz, pirms sākas viņa apmācība dalībai operācijā. Tam jābūt pamatotam - veselības problēmas, ģimenes apstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!