Foto: DELFI

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka kopš aprīļa parlamentā vairs nepieder pie Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas. Iemesls, kā pati politiķe norāda, esot "kardinālās pretrunas pieejās un situācijas novērtējumā" par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Ždanoka, kas parlamentā ievēlēta no "Latvijas Krievu savienības", kā liecina informācija deputātes eiroparlamentārieša lapā, no 1. aprīļa vairs nepieder ne pie vienas frakcijas. Viņa šobrīd ir "pie politiskajām grupām nepiederoša".

Politiķe presei apstiprinājusi, ka šķiršanās no grupas ir saistīta ar politiķes viedokli par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Jau iepriekš ziņots, ka Ždanoka bija viena no nedaudzajiem deputātiem, kas martā neatbalstīja EP rezolūciju pret Krievijas agresiju Ukrainā, kurā tika pieprasītas stingrākas sankcijas pret Krieviju un iezīmēti centieni piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu.

Ždanoka, kā pati skaidroja savā Facebook lapā, esot balsojusi "pret", jo neatbalstot karu. Viņa apgalvoja, ka 2013. gadā Ukrainas sabiedrība esot sašķēlusies divās vienādās daļās, no kurām viena esot bijusi par, bet otra pret šīs valsts dalību Eiropas Savienībā, bet lielākā daļa esot bijusi pret valsts dalību NATO.

Kā liecina konkrētā balsojuma protokols, balsojumā par rezolūciju piedalījās kopumā 676 EP deputāti, absolūtam vairākumam jeb 637 deputātiem balsojot "par". 26 eiroparlamentārieši balsojumā atturējās, savukārt 13 balsoja pret.

"Es turpināšu darbu Briselē un Strasbūrā to Latvijas vēlētāju interesēs, kas mani ievēlēja Eiropas Parlamentā, un šajos nolūkos sadarbošos ar kolēģiem no dažādām politiskām grupām," presei izplatītā paziņojumā pirmdien raksta Ždanoka. "Šobrīd, paliekot strādāt Lūgumrakstu komitejā un Nodarbinātības un sociālo jautājumu komitejā, es turpināšu atbalstīt tos, kas vēršas Eiropas parlamentā savu likumīgu interešu aizstāvībai, un pirmām kārtām cīnīšos par visneaizsargātāko, trūcīgāko iedzīvotāju slāņu tiesībām," savus tālākos darba plānus iezīmē ilggadējā parlamentāriete.

Savukārt EP deputāte Sandra Kalniete (JV) sarunāt LETA atzīmējusi, ka Ždanokas ietekme, kas jau tā nebija sevišķi augsta, tagad ir līdzvērtīga nullei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!