Foto: F64
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas turpmāk bankām liegtu saņemt procentus par ieguldījumiem, ja valsts tām sniegusi atbalstu. Tiesa, šis nosacījums netiks piemērots ar atpakaļejošu datumu, līdz ar to "Parex" bijušie īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis arī turpmāk varēs saņemt lielus procentmaksājumus par depozītiem bankā.

Kā portālam "Delfi" stāstīja deputāts Kārlis Leiškalns (TP), pēc garām debatēm komisija noraidīja deputāta Ainara Latkovska (JL) priekšlikumu šādus ierobežojumus attiecināt ar atpakaļejošu datumu, jo tādējādi "valsts varētu iekulties nepatīkamos starptautiskos tiesu procesos līdzīgi kā Zviedrijas kuģa gadījumā".

Tomēr turpmāk gan šādi ierobežojumi būs noteikti, ja bankas būs saņēmušas valsts atbalstu. No atbalsta sniegšanas dienas līdz atbalsta sniegšanas izbeigšanas dienai būs aizliegts atmaksāt saskaņā ar pakārtotajām saistībām aizdotos līdzekļus, aprēķināt, uzkrāt un izmaksāt par tām procentus.

Jau vēstīts, ka, apspriežot iespēju ieviest šādus nosacījumus ar atpakaļejošu datumu, deputāti vērtēja iespēju liegt Karginam un Krasovickim saņemt simtiem tūkstošu latu lielus procentu maksājumus par viņu noguldījumiem valsts pārņemtajā "Parex" bankā. Bijušo akcionāru pārstāvji uz to norādījuši, ka tas var novest pie tiesu darbiem un par bankas pārņemšanas līguma atzīšanu par spēkā neesošu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!