Foto: LETA
Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" izskanējusī informācija, ka bijušie AS "Parex banka" īpašnieki un valdes locekļi Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis veikuši kādus darījumus ar apķīlātiem naudas līdzekļiem, ir nepatiesa, jo nekādi darījumi ar apķīlātu mantu nav veikti.

Tā apgalvoja viņu preses pārstāvis Sergejs Bardovskis.

Viņš norādīja, ka patlaban tiek gatavota prasība Latvijas Televīzijai atsaukt nepatiesās ziņas.

Pēc Bardovska sniegtās informācijas, tāpat tiek gatavots iesniegums tiesībsargājošām institūcijām par kriminālprocesa sākšanu par tādu ziņu izpaušanu, kas saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 62.panta piekto daļu noteiktas kā neizpaužamas ziņas.

Minētais likuma pants nosaka, ka ziņas par klientu un viņa darījumiem, kuras kredītiestāde iegūst, sniedzot finanšu pakalpojumus saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, ir neizpaužamas ziņas, kas nesatur valsts noslēpumu.

"De facto" vēstīja, ka policija sākusi kriminālprocesu pret Karginu un Krasovicki, jo baņķieri uzdāvinājuši "Parex bankā" apķīlātos depozītus saviem dēliem. Tādējādi esot traucēta pagājušā gada augusta Rīgas apgabaltiesas lēmuma izpilde par viņu mantas apķīlāšanu.

"Parex banka" tiesas ceļā no tās bijušajiem īpašniekiem cer piedzīt zaudējumus - vairāk nekā 62 miljonus latu. Lai prasību nodrošinātu, tiesa nolēma apķīlāt Karginam un Krasovickim piederošos nekustamos īpašumus, daļas kapitālsabiedrībās, kā arī mantu, skaidru naudu, noguldījumus bankās un maksājumus, kas pienākas no trešajām personām, piemēram, depozītu procentus.

Krasovickis šā gada 19.maijā noslēdzis dāvinājuma līgumu ar savu dēlu Georgiju Krasovicki par diviem depozītiem "Parex bankā" par kopumā deviņiem miljoniem latu ar procentu likmi 20% gadā. "De facto" kļuvis zināms, ka jau dienu vēlāk V.Krasovicka dēls bankai pieprasījis turpmāk visus procentu maksājumus ieskaitīt viņa kontā, ziņo raidījums.

Līdzīgi rīkojies arī Kargins. Viņš dāvinājuma līgumu ar savu dēlu Remu Karginu noslēdzis šā gada 13.jūnijā. V.Kargins dēlam uzdāvinājis 2008.gada 30.oktobrī bankā noguldīto pusotru miljonu latu. Arī šim depozītam paredzēta likme 20% gadā. R.Kargins jau vairakkārt vērsies bankā, pieprasot depozīta procentus pārskaitīt uz viņa bankas kontu, vēsta raidījums.

"Parex bankas" valdes loceklis Jurijs Adamovičs norāda, ka no bankas bijušo akcionāru un valdes locekļu puses, V.Kargina un V.Krasovicka puses veiktas konkrētas darbības, kas ir vērstas uz to, lai izvairītos no tiesas nolēmuma izpildes. "Mūsuprāt, šīm darbībām ir izteiktas noziedzīga nodarījuma pazīmes, tāpēc esam informējušas tiesībsargājošās iestādes," skaidro Adamovičs.

Policija kriminālprocesu sākusi šā gada 1.augustā saskaņā ar Krimināllikuma 296.pantu par tiesas sprieduma vai lēmuma tīšu neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu.

Valsts "Parex bankas" kapitāldaļas no V.Kargina un V.Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī.

Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Gvido Ungurs 16.septembrī noteicis sagatavošanas tiesas sēdi AS "Parex banka" prasībā piedzīt no bijušajiem bankas īpašniekiem un valdes locekļiem V.Kargina un V.Krasovicka 62 miljonu latu zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!