Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa pirmdien noraidīja bijušo "Parex bankas" īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka prasību atzīt par spēkā neesošu līgumu, ar kuru valsts savulaik par diviem latiem pārņēma viņiem piederošās bankas akcijas. To portālam "Delfi" apliecināja tiesā.

Pirmdien tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, bet pilnais sprieduma teksts un tā motīvu daļa būs pieejama 3.februārī. No šī datuma spriedumu 20 dienu laikā varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Jau vēstīts, ka baņķieri lūdza atzīt par spēkā neesošu līgumu, ar kuru valsts savulaik par diviem latiem (2,8 eiro) pārņēma viņu īpašumā esošās bankas akcijas. Viņi lūdza atzīt par spēkā neesošiem no 2009.gada 1.aprīļa ieguldījuma līgumu, kas tika parakstīts 2008.gada 10.novembrī, un vienošanos par grozījumiem šajā līgumā, ko parakstīja 2008.gada 2.un 3.decembrī. Tāpat par spēkā neesošām bija lūgts atzīt no ieguldījuma līguma izrietošās saistības - vairākus ķīlas līgumus.

Prasība vērsta pret valsti Finanšu ministrijas (FM) personā, "Parex banku", VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") un Privatizācijas aģentūru (PA). Kopā ar prasību bijušie baņķieri tiesu bija lūguši to nodrošināt.

FM iepriekš pauda viedokli, ka prasību uzskata par nepamatotu, jo 2008.gadā tika slēgts tiesisks un likumīgs darījums, abām pusēm parakstot attiecīgu līgumu. Vienošanās slēgta atbilstoši normatīvajiem aktiem.

2008.gada 10.novembra vēlā vakarā toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), "Hipotēku bankas" toreizējais prezidents Inesis Feiferis un Kargins parakstīja līgumu, kas paredz "Parex bankas" akciju kontrolpaketes jeb 51% pārņemšanu "Hipotēku bankas" īpašumā.

Par šīm akcijām to līdzšinējiem īpašniekiem Karginam un Krasovickim katram tika samaksāts viens lats.

Vēlāk valsts pārņēma arī pārējās bankas akcijas, un patlaban "Parex" 83,07% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2010.gada augustā notika "Parex bankas" labo aktīvu pāreja uz jaunizveidoto "Citadele banku". "Parex bankai" vairs nav bankas licences un tā ir pārdēvēta par "Revertu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!