Foto: LETA

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ir jāskaidro ārpus rindas vakcinējamo valsts amatpersonu izvēles kritēriji, šādu nostāju pauž Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Politiķis norādīja, ka JKP atbalsta dažu viedokļu līderu, arī bijušo Valsts prezidentu vakcinēšanu, lai iedrošinātu sabiedrību potēties pret Covid-19, kad būs pieejamas vakcīnas, taču viņš piekrita, ka sabiedrība nav saņēmusi adekvātu skaidrojumu, kas un kāpēc pašlaik izvēlēti ārpus kārtas vakcinēšanai.

Pēc Feldmana vārdiem, gan sabiedrībai, gan politiķa pārstāvētajai partijai nav īsti saprotama loģika par vairāku valsts amatpersonu vakcinēšanu, piemēram, kāpēc jau tagad bija nepieciešams vakcinēt 29 gadus veco vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP). Feldmans norādīja, ka valsts pārvaldē nozīmīgos amatos ir daudz vecāki cilvēki, kuriem vakcīna pienāktos pirms jauniem cilvēkiem.

JKP frakcijas vadītāja vietnieks arī vērsa uzmanību, ka atšķirībā no 5.janvāra vakcinācijas prioritāšu plāna, kurā otrajā grupā bija pedagoģiskais personāls, tagad tas sarakstā ir noslīdējis stipri zemāk. Feldmans šo attieksmi pret pedagogiem vērtē kā "liberālo spēku sabotāžu", kuri nevēloties skolas atvērt tuvākajā laikā. Viņa ieskatā, tā ir vēršanās pret konservatīvajiem.

Politiķa skatījumā, šī situācija var novest arī pie tā, ka iespējamas saslimšanas dēļ būtu jāslēdz pirmsskolas izglītības iestādes. Līdz ar pārējiem JKP ministriem, arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) ir atteikusies vakcinēties pirms pedagoģiskā personāla, ar kuru viņa domā vakcinēties kopā un šādu pieeju atbalstot arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, stāstīja Saeimas deputāts. Atsevišķi Saeimā strādājošie JKP deputāti gan ir saņēmuši potes pret Covid-19.

Feldmans vērtēja, ka 29 gadus veca ministra vakcinēšana met ēnu uz valdību un var tikt izmantota, lai kopumā radīt negatīvu iespaidu par Kariņa vadīto Ministru kabinetu. Lēmumi šajā jautājumā pieņemti Veselības ministrijas paspārnē, tāpēc sīkāki jautājumi ir jāprasa arī veselības ministram Danielam Pavļutam (AP), piebilda Feldmans.

Vaicāts par JKP politiķu, Saeimas deputātu - Saeimas priekšsēdētājas biedres Dagmāras Beitneres-Le Gallas (JKP) un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Jura Rancāna (JKP) vakcinēšanu, Feldmans Beitneres-Le Gallas kontekstā norādīja, ka viņa 65 gadu vecumā ir riska grupā, kā arī ir Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) pirmā vietniece, kurai nepieciešamības gadījumā būtu jāizpilda Mūrnieces pienākumi. Politiķis norādīja, ka tikko Mūrniecei nācās būt pašizolācijā pēc nonākšanas kontaktā ar Covid-19 saslimušu cilvēku.

JKP frakcijas vadītāja vietnieks pauda, ka vakcinēšanās kontekstā ir jāņem vērā nacionālās drošības jautājumi un tas, ka Nacionālā drošības padome (NDP) un Nacionālās drošības komisija (NDK) nevarot uz sēdēm sanākt attālināti. Tāpēc Rancāna kā NDP locekļa un Māra Kučinska (ZZS) kā NDK priekšsēdētāja un NDP locekļa vakcinēšana ir saprotama, norādīja parlamentārietis.

Savukārt par atsevišķiem valdības locekļiem valsts pieeja neesot skaidra, ņemot vērā arī piemēru, ka Vācijas kanclere Angela Merkele vēl nesen gaidīja vai arī joprojām gaida savu rindu uz vakcinēšanos, lai gan iedzīvotāju potēšana Vācijā rit "pilnās burās", pauda Feldmans.

"Skaidrs, ka Latvijas sabiedrībai rodas pamatoti jautājumi un šī nespēja adekvāti izskaidrot valsts amatpersonu vakcinēšanas algoritmu, met ēnu uz valdību," pauda politiķis, kurš norada, ka valdībai nesniedzot skaidrojumu, vidusmēra cilvēks var nezināt par NDP un NDK darbības vajadzībām.

Kā iemeslu, kāpēc ir radusies šāda problēma, Feldmans minēja to, ka tik svarīgi jautājumi ar vien tiek virzīti apspriešanai slēgtās valdības sēdēs, par kurām nav informācija nedz sabiedrībai, nedz deputātiem, nedz žurnālistiem. Jaunā konservatīvā partija tāpēc joprojām iestājoties par to, ka šādi lēmumi jāpieņem atklātās valdības sēdēs, uzsvēra politiķis.

Deputāts uzsvēra, ka atbalsta to, ka tika vakcinēti bijušie Valsts prezidenti un ka ir paredzēts vakcinēt maestro Raimondu Paulu kā viedokļu līderus.

Iepriekš vietnē "Twitter" vairāki lietotāji kritizējuši vismaz atsevišķu ministru un deputātu vakcinēšanu, norādot, ka priekšroka uz poti jādod tiem, kuriem ir lielāks risks saslimt ar un nomirt pēc inficēšanās ar Covid-19.

Kā ziņots, līdztekus "vakcinācijas vēstnešiem" pie vakcīnas tika arī vairāki politiķi, kuru pienākumus saista ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu.

Tādējādi vakcinēts tika Kariņš, Pavļuts, labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju (PCL); KPV LV), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL; KPV LV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), Plešs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Tāpat vakcinēti tika arī Kučinskis, Rancāns un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA).

Par augstāko valsts institūciju un amatpersonu īstenotu vienotu valsts politiku nacionālās drošības jomā valstī atbild Nacionālā drošības padome, kuras sastāvā ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs, iekšlietu ministrs, kā arī padomes sēdēs ir tiesības piedalīties ģenerālprokuroram.

No Saeimas Prezidija pieciem locekļiem vakcīna pašlaik paredzēta trim cilvēkiem - Mūrniecei, kā arī spīkeres biedrēm - Beitnerei-Le Gallai un Inesei Lībiņai-Egnerei (JV).

Lai arī minēto personu vakcinācija publiskajā telpā tiek saistīta ar to, ka šo cilvēku pienākumi saistīti ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu, Pavļuts iepriekš arī akcentēja, ka "amatpersonu vakcinēšanās pret Covid-19 būs kā papildu arguments vajadzībai vakcinēties ikkatram", tādējādi faktiski norādot, ka arī politiķi pilda tā dēvēto "vakcinācijas vēstnešu" funkciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!