Foto: Ints Kalniņš/Reuters/Scanpix/LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 27. janvārī ar jauno Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu (Kaja Kallas) pārrunājis abu valstu divpusējās attiecības, reģionālos sadarbības projektus enerģētikas un transporta jomā, kā arī sadarbību cīņā ar Covid-19 pandēmiju, informē Valsts kanceleja.

Ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, abu valstu valdību vadītāju saruna notikusi videokonferences režīmā.

Latvijas un Igaunijas valdību vadītāji novērtējuši reģionālo sadarbības projektu ģeopolitisko un ekonomisko nozīmīgumu. Pārrunājot "Rail Baltica" projektu, Kariņš un Kallasa atzīmējuši panākto progresu, projektam ieejot celtniecības fāzē. Tā īstenošanā izšķirošs būs Eiropas Savienības finansējums – Kariņš paudis cerību, ka atbilstošs finansējums tiks nodrošināts, ievērojot pērn Eiropadomē panāktās vienošanās. Abu valstu premjerministri arī pārrunājuši Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijas projektu ar kontinentālo Eiropu, atzīmējot tā nozīmi reģiona enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā.

Pārrunājot situāciju saistībā ar Covid-19 ierobežošanu, Ministru prezidents uzsvēris līdzšinējās koordinācijas un sadarbības starp Baltijas valstīm nozīmi, norādot, ka tas jāturpina, it īpaši ņemot vērā koronavīrusa jaunu variāciju izplatības riskus.

Sarunas noslēgumā Kariņš uzaicinājis Igaunijas premjerministri apmeklēt Rīgu, kad to atļaus epidemioloģiskā situācija.

Igaunijas parlaments Kallasu par premjerministri apstiprināja otrdien, 26. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!