Foto: LETA

Latvija, nosakot ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, ir bijusi salīdzinoši liberāla savā pieejā, un saslimstības ierobežošanā ļoti liela nozīme ir bijusi sabiedrības atbildīgajai attieksmei un disciplīnai, uzsver Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Tomēr valdības vadītājs atzīst, ka, kamēr zinātnieki nebūs izgudrojuši zāles vai vakcīnu pret šo vīrusu, tikmēr kaut kāda veida ierobežojumi varētu pastāvēt visā pasaulē.

Pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes un pēc dienas gaitā veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) paustā pareģojuma, ka vasaras festivāli būs jāatceļ, "Delfi" uzdeva jautājumu Kariņam par to, vai ārkārtējā situācija tiks saglabāta vēl ilgi un tikai samazināti ierobežojumi, tādējādi valdība turpinātu darbu un iepirkumu veikšanu ārkārtas režīmā.

"Diemžēl pasaulē neviens nezina, kā šis vīruss attīstīsies un kā attīstīsies zinātne un medicīna, meklējot tam pretlīdzekli. Joprojām nav zāles, lai efektīvi ārstētu šo slimību, un nav arī vakcīnas, lai pasargātu no inficēšanās. Tas nozīmē, ka, kamēr šis vīruss nav uzvarēts, pasaulē un tajā skaitā Latvijā, iespējams, būs kaut kādi ierobežojumi," atbildēja Kariņš.

Ministru prezidents sacīja, ka galvenie ierobežojumi būtu uz masveida pasākumiem, kur ciešā saskarsmē nonāk daudz cilvēku un kur slimībai ir iespēja pāriet no cilvēka uz cilvēku.

"Kāds būtu režīms valstī – ārkārtējā situācija ar ļoti nedaudziem ierobežojumiem vai tikai kaut kādi ierobežojumi bez ārkārtējās situācijas, tas atkarīgs no tā, ko teiks epidemiologi. Mums ir, pirmkārt, jārūpējas par mūsu valsts iedzīvotāju veselību un dzīvībām. Mēs pakārtoti darīsim visu, lai stimulētu ekonomiku. Cik, kas un uz cik ilgu laiku mums būs jādara, lai pasargātu cilvēku veselību, nav šobrīd zināms, bet ir skaidrs, ka, kamēr zinātnieki nebūs izgudrojuši zāles vai vakcīnu pret šo vīrusu, tikmēr kaut kāda veida ierobežojumi varētu pastāvēt visā pasaulē," atzina valdības vadītājs.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par kritērijiem ierobežojumu atcelšanai, Kariņš sacīja, ka jau no pirmās dienas Latvijas valdība, pieņemot lēmumus, balstās epidemiologu un speciālistu ieteikumos.

"Ir svarīgi saprast, ka, ieviešot ierobežojumus, Latvijā netika ieviesti tik stingri ierobežojumi, kādi bija daudzviet Eiropā, kur slēdza uzņēmējdarbību kā tādu, slēdza restorānus, bārus, frizētavas, veikalus, izņemot tikai pārtikas veikalus. Spānijā, piemēram, tagad laidīs bērnus svaigā gaisā pirmo reizi pēc sešām nedēļām. Latvijā mums nekas tāds nav bijis. Mēs slēdzām skolas, bet veikali ir atvērti, tikai sestdienās un svētdienās tirdzniecības centros ir ierobežojumi, restorāni un veikali nevar strādāt ilgāk par pulksten 22. Tā ir faktiski ļoti liberāla pieeja," uzsvēra Kariņš.

Viņš norādīja, ka tiem, kas "tagad ver vaļā ekonomiku, viņiem nebija tik atvērta, cik mums joprojām ir". "Iemesls, kāpēc tā esam varējuši rīkoties, nepieļaujot lielu saslimstības kāpumu, ir mūsu sabiedrība kopumā, jo Latvijā iedzīvotāji ir ārkārtīgi atbildīgi un saprot situāciju. Ir bijusi ļoti laba sadarbība starp sabiedrību un valdību, valdību un Saeimu. Mēs visi saprotam, ka tas mūs visus skar. Mēs esam ļoti disciplinēti," atgādināja Kariņš.

Premjers atzina, ka lielais ierobežojums, kas turpinās un ļoti negatīvi ietekmē ekonomiku, ir pasažieru pārvadājumi, bet epidemiologi strādā kopā ar Veselības ministriju pie tā, kā Latvija varētu savu jau tā diezgan liberālo pieeju mīkstināt.

"Mēs neesam vēl sasnieguši saslimstības pīķi, kamēr dažās citās valstīs tas jau ir pirms nedēļas sasniegts. Mums tas prognozēts šīs nedēļas beigās. Skatīsimies un iesim soli pa solim. Ja mēs šādi turpināsim, mēs šo ļoti labi pārvarēsim," uzsvēra Ministru prezidents.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 787 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19. Infekcija apstiprināta vēl 12 cilvēkiem, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Latvijā kopā veikti 36 668 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 739 personām.

Pēdējās diennakts laikā stacionēts viens pacients, bet kopā stacionārā atrodas 45 pacienti. 40 no tiem ar vidēji smagu, bet pieci pacienti ar smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāra izrakstīti 64 pacienti.

Visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas otrdien, 7. aprīlī, pagarināta līdz 12. maijam, saglabājot spēkā esošos ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!