Foto: LETA

Partijas "KPV LV" potenciālajam valdības partiju kodolam izvirzītās piecas konkrētās prasības nav nekas nepārvarams, tā pēc potenciālo sadarbības partneru tikšanās ceturtdien atzina "Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

Ceturtdienas pēcpusdienā uz tikšanos pulcējās "KPV LV", "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības, "Attīstībai/Par!" un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvji. Tikšanās laikā tika uzklausītas piecas "KPV LV" izvirzītās prasības.

Arī pēc šīs tikšanās reizes nedz "KPV LV", nedz citi politiskie spēki neatklāja prasību saturu, taču, kā liecina LTV rīcībā esošā informācija, "KPV LV" iestājas par to, lai potenciālajā valdībā nebūtu jaunu ministru amatu. Tas nozīmē, ka valdībā nevarētu veidot īpašu uzdevumu ministra demogrāfijas lietās amatu, ko iepriekš piedāvāja "Jaunā Vienotība" un ko bija plānots uzticēt Nacionālās apvienības politiķim Imantam Parādniekam, kurš 13. Saeimā nav pārvēlēts.

Tāpat "KPV LV" vēlas sev iegūt Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu, kā arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja amatu, kurā šobrīd atrodas Zaļo un zemnieku savienības politiķis Jānis Dūklavs.

Vienlaikus "KPV LV" uzstāj, ka politiskā spēka dalība potenciālajā valdībā ir iespējama tikai tad, ja to vadītu "Jaunās Vienotības" līderis Kariņš. "KPV LV" arī uzstāj uz aktīvu līdzdalību administratīvi teritoriālajā reformā.

Arī Kariņš neatklāja prasību saturu, taču uzsvēra, ka tās nav nepārvaramas un par visām prasībām potenciālie sadarbības partneri varētu vienoties. "Jaunās Vienotības" līderis līdz piektdienas pulksten 10 gaida visu partiju atbildes uz to, vai "KPV LV" izvirzītie nosacījumi ir akceptējami.

JKP līderis pēc tikšanās atzina, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks ir gatavs dot piekrišanu "šādas valdības izveidošanai". "Rīt noteikti izveidosies laba valdība," pārliecināts bija Bordāns.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līderis Juris Pūce norādīja, ka viņa personīgais viedoklis ir, ka prasības varētu būt pieņemamas, taču vēl tās tiks pārrunātas partiju apvienības sanāksmē šovakar pulksten 17. Politiskais spēks cer, ka šie ir pēdējie šķēršļi, lai taptu Kariņa valdība.

Arī Nacionālā apvienība ir gandarīta par valdības veidošanas procesa virzienu. Nacionālās apvienības valdes loceklis Gaidis Bērziņš pauda pārliecību, ka "KPV LV" izvirzītās prasības var atrisināt diskusiju ceļā. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Nacionālajai apvienībai ir svarīgi, lai nākamajai valdība viena no prioritātēm būtu demogrāfija.

Vēstīts, ka ceturtdien "KPV LV" frakcija lēma, ka politiskais spēks turpinās piedalīties valdības veidošanas sarunās. Vienlaikus potenciālajam valdības partiju kodolam izvirzītas "piecas konkrētas prasības", kuras sīkāk frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs nekomentēja.

Jāatgādina, ka jau trīspadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem.

Līdz šim valdības veidošanu bija uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Kariņš. Viņu gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis nebija nominējis kā premjera amata kandidātu. Pats Vējonis gan iepriekš apliecināja, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam. Taču, ja tas neizdosies, premjera amata kandidātu prezidents meklēs ārpus Saeimas.

Sākotnēji potenciālie sadarbības partneri cerīgi lūkojās uz Kariņa centieniem izveidot valdību, taču partijas "KPV LV" lēmums iekšlietu ministra amatam nominēt Gobzemu samazināja izredzes "Jaunās Vienotības" līderim valdību izveidot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!