Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ceturtdien, 23. martā, un piektdien, 24. martā, Briselē, Beļģijā piedalījās Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmē, Eiropadomē, kurā lēma par turpmāku atbalstu Ukrainai, tālāku sankciju pastiprināšanu pret Krieviju, ekonomisko situāciju ES un ārējās tirdzniecības jautājumiem.

Eiropadome lēma nākamajos divpadsmit mēnešos nodrošināt vienu miljonu artilērijas lādiņu piegādes Ukrainai. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka pieņemtais ES lēmums ir būtisks, jo nodrošina atbalstu Ukrainai un vienlaikus veicina ES militārās industrijas kapacitātes celšanu, tostarp paver iespējas Latvijas aizsardzības industrijas attīstībai.

ES līderu diskusijās Ministru prezidents uzsvēra nepieciešamību turpināt politisko, ekonomisko un diplomātisko spiedienu pret Krieviju. "Sagaidām tālāku sankciju izstrādi un pieņemšanu pret Krieviju. Mums ir efektīvi jāievieš jau pieņemtās sankcijas un jānovērš to apiešana," pauda Kariņš.

Papildus Ministru prezidents norādīja uz Starptautiskās Krimināltiesas nesen izdoto orderu Krievijas prezidenta un viņa pilnvarotās bērnu tiesību jautājumos apcietināšanai nozīmību. Tas ir pirmais solis ceļā uz Krievijas augstāko amatpersonu saukšanas pie atbildības. "Stingri iestājamies par ad hoc starptautiska tribunāla izveidi ANO procesa ietvaros. Tas ir piemērotākais risinājums agresijas nozieguma pret Ukrainu izmeklēšanai un iztiesāšanai," pauda Kariņš.

Lai arī Ukrainas progress ceļā uz ES nebija Eiropadomes centrālā tēma, Ministru prezidents pauda stingru atbalstu Ukrainas integrācijai ES. "Ukrainai izpildot Eiropas Komisijas rekomendācijas, ES bez novilcināšanas ir jāuzsāk iestāšanas sarunas ar Ukrainu," uzsvēra K. Kariņš.

Būtiska daļa diskusiju Eiropadomē bija veltīta tam, kā stiprināt ES un dalībvalstu konkurētspēju. Ministru prezidents īpašu uzmanību veltīja nepieciešamajām investīcijām pētniecībā un ražošanas attīstībā ar augstu pievienoto vērtību. Tāpat Kariņš norādīja, ka ES ir jāturpina realizēt atvērtu un ambiciozu tirdzniecības politiku – savstarpēji izdevīga tirdzniecība ir būtiska, lai nodrošinātu pieeju kritiskām izejvielām un ES produktu noietu tirgiem.

Kariņš piedalījās arī eirozonas līderu sanāksmē, Eirosamitā, kurā, piedaloties Eiropas Centrālās bankas vadītāju Kristīnai Lagārdai, notika diskusija par ES ekonomikas un finanšu aktualitātēm. Diskusijā Ministru prezidents uzsvēra, ka ir jāpabeidz darbs pie Banku savienības un Kapitāla tirgus savienības izveides, kas ir nozīmīgs instruments privāto investīciju vides pilnveidei Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!