Pēc potenciālo sadarbības partneru – Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "KPV LV", partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" – apliecinājuma, ka ;šie politiskie spēki atbalsta "Jaunās Vienotības" līderi Krišjāni Kariņu kā premjera amata kandidātu, pats Kariņš pauda apņēmību pirmdien doties pie Valsts prezidenta un prezentēt iespējamo Ministru kabineta sastāvu.

"Jaunās Vienotības" premjerministra amata kandidāts Kariņš žurnālistiem piektdien apstiprināja, ka potenciālie sadarbības partneri apstiprinājuši partijas "KPV LV" izvirzītās prasības, norādot, ka tās ir pieņemamas. Tāpat potenciālie sadarbības partneri pauduši gatavību kopā strādāt Kariņa veidotā valdībā.

Kariņš atgādināja, ka jau iepriekš norādījis – "KPV LV" prasības nav nepārvaramas. Politiķis atklāja, ka "KPV LV" prasība bijusi nepaplašināt ministriju skaitu, ko pārējie politiskie spēki ir gatavi respektēt. Tāpat "KPV LV" izteikusi vēlmi aktīvāk iesaistīties budžeta izdevumu kontrolē, tāpēc paredzēts, ka šī politiskā spēka pārstāvim būs Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amats.

Trešā prasība bijusi aktīvi iesaistīties administratīvi teritoriālās reformas procesā. Kariņš apliecināja, ka ir vienošanās – ar reforma virzīsies uz priekšu, tad, kad "tiks panākts konsensuss" kādā veidā šo reformu veikt.

"KPV LV" izteikusi arī vēlmi "drusku pārskatīt Saeimas atbildības sadali", proti, viņi gribētu vadīt Saeimas Tautsaimniecības komisiju, ko patlaban vada Jānis Dūklavs (ZZS). Šis amats varētu tikt "KPV LV". Par šo prasību bijusi lielāka diskusija, atzina Kariņš, taču arī šajā jautājumā panākta vienošanās.

Visbeidzot "KPV LV" norādījusi, ka gatava atbalstīt Kariņa veidotu valdību tad, ja valdības vadītājs būs pats Kariņš. Ja "KPV LV" piekrīt piedalīties Kariņa veidotā valdībā, tad viņš ir gatavs pats būt premjers, pauda "Jaunās Vienotības" līderis.

Patlaban Kariņš aicinājis līdz pirmdienas pulksten 10 pārējos četrus potenciālos koalīcijas spēkus rakstiski apstiprināt viņu izvirzītos ministru amata kandidātus. "Vienai vai otrai partijai varētu vārds un uzvārds mainīties. Es gribētu oficiālu apstiprinājumu, kas apstiprināts arī partiju valdē," paskaidroja Kariņš.

Kariņam nav bažu, ka pēdējā brīdī partijas iesniegtu tādu kandidātus, ar kuriem iespējamais premjera amata kandidāts nevarētu sastrādāties. Viņš informēja, ka jau šobrīd politiķi ir apsprieduši neoficiālu ministru kandidāt sarakstu. Esošo neoficiālo sarakstu Kariņš būtu gatavs atbalstīt jau tagad.

Ar "Jaunās Vienotības" līderi Valsts prezidentam Raimondam Vējonim paredzēts tikties pirmdien pulksten 11. Tikšanās laikā Kariņš Valsts prezidentam gribētu prezentēt jau konkrētu valdības modeli – to, kuri politiskie spēki veidos koalīciju, kuri būs ministru amata kandidāti un kādi būs topošās valdības darāmie darbi.

"Ja saņemšu nomināciju, tad nekavējoties sākšu darbu pie valdības deklarācijas," norādīja Kariņš. Politiķis paredzēja, ka valdības deklarācijas izveidošana būs liels izaicinājums un grūts process. Viņš pieļāva, ka šis process varētu aizņemt divas nedēļas.

"Jaunās Vienotības" līderim nav nekādu indikāciju, kā kāds no potenciālajiem sadarbības partneriem līdz pirmdienai varētu pārdomāt savu dalību Kariņa valdībā.

Vaicāts, kāpēc jau piektdien nav ticies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Kariņš atbildēja, ka tas jāvaicā pašam prezidentam.

Ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien tikās ar piecu Saeimas frakciju – Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "KPV LV", partiju apvienības "Attīstībai/Par!", Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Jaunās Vienotības" – pārstāvjiem.

Tikšanās notika stundu pēc partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidāta Kariņa noteiktā pēdējā termiņa, kurā potenciālajiem sadarbības partneriem bija jāatbild uz "KPV LV" ceturtdien izvirzītajām prasībām saistībā ar valdības veidošanu.

Jau iepriekš Kariņš norādīja, ka gadījumā, ja visi potenciālie sadarbības partneri teiks jāvārdu "KPV LV" prasībām, "Jaunās Vienotības" līderis piektdien lūgs Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nominēt sevi kā Ministru prezidenta amata kandidātu.

Vēstīts, ka ceturtdien "KPV LV" frakcija lēma, ka politiskais spēks turpinās piedalīties valdības veidošanas sarunās. Vienlaikus potenciālajam valdības partiju kodolam izvirzītas "piecas konkrētas prasības", kuras sīkāk frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs nekomentēja.

Jāatgādina, ka jau trīspadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem.

Līdz šim valdības veidošanu bija uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Kariņš. Viņu gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis nebija nominējis kā premjera amata kandidātu. Pats Vējonis gan iepriekš apliecināja, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam. Taču, ja tas neizdosies, premjera amata kandidātu prezidents meklēs ārpus Saeimas.

Sākotnēji potenciālie sadarbības partneri cerīgi lūkojās uz Kariņa centieniem izveidot valdību, taču partijas "KPV LV" lēmums iekšlietu ministra amatam nominēt Gobzemu samazināja izredzes "Jaunās Vienotības" līderim valdību izveidot. Jāatzīmē, ka šo ceturtdien Gobzems informēja, ka ir "atteicies būt iekšlietu ministrs "Jaunās Vienotības" valdībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!