Foto: LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mudina koalīcijas partnerus nevilcināties ar jaunu – iekšlietu un ekonomikas ministru – izvirzīšanu.

Otrdien, 17. maijā, preses konferencē pēc valdības sēdes premjers uzsvēra, ka šīs dienas Ministru kabineta sēdes norise liecina par valdības stabilitāti, visi koalīcijas partneri strādā vienoti.

Kariņš piebilda, ka patlaban ir brīvs iekšlietu ministra amats, bet no ceturtdienas brīvs būs arī ekonomikas ministra amats. Ņemot to vērā, premjers aicināja partnerus - "Attīstībai/Par!" un Nacionālo apvienību – nekavēties ar lēmumiem par jaunu iekšlietu un ekonomikas ministru izvirzīšanu.

Pēc Kariņa teiktā, šo lēmumu ātrāka virzīšana ir svarīga ne tikai tāpēc, lai valdība strādātu kā vienota komanda, bet arī būtu pilnvērtīga skaitliskā ziņā. No šodienas iekšlietu ministra pienākumus pilda aizsardzības ministrs Artis Pabriks, bet no ceturtdienas amatā vairs nebūs ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Vērtējot koalīcijas partneru pausto, ka jauni ministru amata kandidāti varētu tikt nosaukti vien nākamnedēļ, Kariņš uzsvēra, ka galvenais lai process virzās un tiktu izvirzīti spējīgi kandidāti, kurus Saeima tuvākajā laikā varētu apstiprināt amatos.

Runājot par nākamo ekonomikas ministru, Ministru prezidents piebilda, ka tam būs jāturpina līdzšinējā ministra iesāktais, sevišķi enerģētikas neatkarības jautājumu virzīšanā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc 9. maija un 10. maija notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā Nacionālā apvienība (NA) paziņoja, ka iekšlietu ministrei Marijai Golubevai (AP) ir jāatkāpjas pretējā gadījumā NA pametīs valdību. Pirmdien, 16. maijā, Golubeva paziņoja par demisiju.

Savukārt Kariņš NA prasību par ministres demisiju nodēvēja kā ultimātu un "politisku šantāžu", tāpēc "politiskā līdzsvara" nodrošināšanai premjers ierosināja NA līdz šai trešdienai, 18. maijam, izvirzīt jaunu ekonomikas ministra amata kandidātu Jāņa Vitenberga vietā.

Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis Jānis Iesalnieks raidījumā "Spried ar Delfi" pieļāva, ka viens no ekonomikas ministra amata kandidātiem varētu būt līdzšinējā Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" apgalvoja, ka koalīcijā pastāv uzskats par Jāni Vitenbergu kā salīdzinoši vāju ekonomikas ministru.

Viņš sacīja, ka jautājumu par Vitenberga potenciālo demisiju nevajadzētu skatīt atrauti no viņa snieguma ministra amatā, lai arī pirmdien Vitenbergs kā iespējamais kandidāts ministra amata zaudēšanai piesaukts kā "jaunākais" ministrs gan amatā pavadītā laika, gan vecuma ziņā.

Tikmēr Valsts prezidenta Egila Levita vērtējumā, pēdējās dienās valdībā notikušās domstarpības, kas rezultējušās ministru nomaiņā, ir vērtējamas kā nelielas turbulences, nevis nopietna valdības krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!