Foto: LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atturas no komentāru sniegšanas par tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) paziņojumu attiecībā uz ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, portālam "Delfi" pastāstīja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs.

"Respektējot tiesu varas neatkarību, Ministru prezidents atturas no komentāru sniegšanas par tieslietu ministra paziņojumu attiecībā uz ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru," informēja Sabajevs. Viņš atklāja, ka pirmdien, 20. maijā, Sadarbības sanāksmē koalīcijas politiķi pārrunās Bordāna sagatavoto informatīvo ziņojumu.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija (TM) ir sagatavojusi informatīvu ziņojumu valdībai, kurā pauž nepieciešamību pēc steidzama un objektīva novērtējuma tam, vai savam amatam atbilst ģenerālprokurors Kalnmeiers.

Bordāns ģenerālprokurora darbībā saskatījis pazīmes, ka Kalnmeiers neatbilst likuma Par prokuratūru prasībām, kas noteic nepieciešamību pēc nevainojamas reputācijas, lai varētu ieņemt augsto amatu.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēc Bordāna paziņojuma žurnālistiem atzina, ka ir informēts, ka šāds paziņojums no ministra puses ir bijis, taču ar detalizētu informāciju viņš neesot iepazīstināts. "Tā kā motivāciju nezinu. Zinu tik daudz, ka mani vaino visos iespējamos grēkos," noteica Kalnmeiers. Viņš pauda, ka šāds solis viņam neesot pārsteigums.

Tikmēr Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs neuzskata, ka šobrīd pastāvētu Prokuratūras likumā paredzētie apstākļi, lai sāktu izvērtēt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atbilstību amatam.

Kā informēja tiesā, Bičkovičs atturas no komentāriem par tieslietu ministra paziņojumu un norāda, ka šobrīd nepastāv neviens no Prokuratūras likumā 41.3 panta 2. daļā paredzētajiem apstākļiem pārbaudes veikšanai.

Minētajā pantā norādīts, ka pārbaudi ierosina AT priekšsēdētājs pēc savas iniciatīvas vai pēc vienas trešdaļas Saeimas deputātu pieprasījuma. Likumā arī skaidrots, ka ģenerālprokuroru var atlaist no amata, ja konstatēts, ka viņš cita starp ir pieļāvis apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar viņa amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!