Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) neatsauksies Nacionālās apvienības (NA) aicinājumam pārdomāt un tomēr nepieprasīt ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) demisiju, trešdien, 18. maijā, preses konferencē pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu paziņoja Kariņš.

Trešdien no rīta sasauktā preses konferencē NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars Ministru prezidenta izteikto NA pārstāvošā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga demisijas pieprasījumu vērtēja kā nepamatotu, tāpēc apvienība aicināja premjeru "atzīt kļūdu" un no tā atteikties.

Gadījumā, ja Kariņš tomēr neatsauktu savu lēmumu par demisijas pieprasījumu, Dzintars sacīja, ka NA patlaban nevar nosaukt konkrētu Vitenberga aizstājēju. "Kamēr Vitenbergs ir amatā, mums nav tiesību spriest par jauna ministra izvirzīšanu. Vakar NA valdē daudz par šo runājām, bet nerunājām par jauna ministra izvirzīšanu," stāstīja politiķis.

Kariņš uzsvēra, ka rīkojums par ekonomikas ministra demisijas pieprasījumu tiks parakstīts. "Tur jautājumu nav," sacīja Ministru prezidents.

Vienlaikus viņš piebilda, ka politiskajiem spēkiem būtu vieglāk komunicēt tieši, nevis ar mediju starpniecību.

Kariņš atgādināja – ja NA nebūtu nākusi klajā ar publisku ultimātu, tad koalīcija neatrastos šādā situācijā. "Bija publisks ultimāts. Un šīs ir loģiskas sekas," teica premjers, paužot pārliecību, ka NA izvirzīs kompetentu ekonomikas ministra amata kandidātu.

Tāpat Ministru prezidents pauda sarūgtinājumu, ka kārtējo reizi šīs valdības darbības laikā viņš ir spiests pavadīt laiku ar "tīrās politikas" jautājumiem, tādējādi kavējot darbu ar lielākiem izaicinājumiem.

"Es skaidri lūdzu diviem partneriem virzīt jaunus ministrus. Sagaidu, ka partneri to darīs, lai valdība varētu strādāt pilnā sastāvā un mēs kopīgi varētu turpināt sāktos darbus," uzsvēra Kariņš..

Savukārt Levits mediju pārstāvjiem uzsvēra, ka, neskatoties uz turbulenci koalīcijā, valdība ir stabila un tā nostrādās līdz 14. Saeimas vēlēšanām.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc 9. maija un 10. maija notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā Nacionālā apvienība (NA) paziņoja, ka iekšlietu ministrei Marijai Golubevai (AP) ir jāatkāpjas pretējā gadījumā NA pametīs valdību. Pirmdien, 16. maijā, Golubeva paziņoja par demisiju.

Savukārt Kariņš NA prasību par ministres demisiju nodēvēja kā ultimātu un "politisku šantāžu", tāpēc "politiskā līdzsvara" nodrošināšanai premjers ierosināja NA līdz šai trešdienai, 18. maijam, izvirzīt jaunu ekonomikas ministra amata kandidātu Jāņa Vitenberga vietā.

Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis Jānis Iesalnieks raidījumā "Spried ar Delfi" pieļāva, ka viens no ekonomikas ministra amata kandidātiem varētu būt līdzšinējā Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" apgalvoja, ka koalīcijā pastāv uzskats par Jāni Vitenbergu kā salīdzinoši vāju ekonomikas ministru.

Viņš sacīja, ka jautājumu par Vitenberga potenciālo demisiju nevajadzētu skatīt atrauti no viņa snieguma ministra amatā, lai arī pirmdien Vitenbergs kā iespējamais kandidāts ministra amata zaudēšanai piesaukts kā "jaunākais" ministrs gan amatā pavadītā laika, gan vecuma ziņā.

Tikmēr Valsts prezidenta Egila Levita vērtējumā, pēdējās dienās valdībā notikušās domstarpības, kas rezultējušās ministru nomaiņā, ir vērtējamas kā nelielas turbulences, nevis nopietna valdības krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!