Foto: LETA
Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš neveidos valdību ar Aldi Gobzemu ("KPV LV") kā iekšlietu ministru.

Kariņš informēja žurnālistus, ka nav gatavs uzņemties valdības veidošanu, ja iekšlietu ministra amatā tiek virzīts "KPV LV" līderis Gobzems. "Jaunās Vienotības" līderis ir gatavs turpināt sarunas ar potenciālajiem sadarbības partneriem vēl šodien un rīt, lai meklētu iespējas valdību izveidot.

Arī Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicina partiju "KPV LV" pārdomāt savu lēmumu un nominēt citu personu iekšlietu ministru amatam, žurnālistiem pastāstīja JKP līderis Jānis Bordāns.

Bordāns ir pārliecināts, ka šobrīd valsts ir viena soļa attālumā no jaunas valdības. Vienīgais, kurš traucē izveidot jauno valdību, ir "KPV LV" iekšlietu ministra amata kandidāts Gobzems.

"Es domāju, ka svarīgi sabiedrībai būtu teikt to, ka mēs šobrīd faktiski esam viena soļa attālumā no valdības, kas, manuprāt, ir labākā, kādu šajā parlamentā ir iespējams izveidot," atzina Bordāns. "Tā ir valdība bez Lemberga ietekmē esošās ZZS. Un vienīgais, kurš šai valdībai ir uzlicis barjeru priekšā un torpedē šīs sarunas šobrīd, otro reizi ir izrādījies Aldis Gobzems".

"Es aicinātu partiju "KPV LV" un frakciju pārdomāt savu iekšlietu ministru nomināciju, vai tiešām ir nepieciešams par katru cenu atļaut, ka sevi uztur cilvēks, kuram, visdrīzāk nav pielaides," uzsvēra JKP līderis.

"Man šobrīd skaidra ir viena lieta, ka Aldis Gobzems šo valdību nevēlas izveidot, nevēlas atbalstīt. Es neveidošu valdību ar Aldi Gobzemu kā iekšlietu ministru," žurnālistiem uzsvēra Kariņš. "Es vēl turpināšu sarunas ar citiem partneriem līdz rītdienai." Sarunās plānots noskaidrot, vai ir vai nav iespējams izveidot stabilu vairākumu.

Vaicāts, vai plāno sarunās atkārtoti iesaistīt Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), Kariņš pauda: "Es domāju, ka tas nav mans lēmums. Mans lēmums, ja es varētu brīvi rīkoties, būtu strādāt ar 77 balsīm, ar visām sešām centra labējām partijām."

Kariņš nav gatavs pārskatīt atbildības jomu sadalījumu. "Šobrīd es neredzu iespēju vēlreiz iziet cauri tādam prāta vingrinājumam," uzsvēra "Jaunās Vienotības" līderis.

"Šobrīd nepieciešamā kompromisa un sadarbības gara nav, trūkst. Ja viņš parādīsies, izveidosies, es esmu gatavs," runājot par vēlmi vadīt valdību, pauda Kariņš.

Pats Gobzems žurnālistiem pauda, ka "Kariņa kungs ir nobijies no spēcīga konkurenta". Jautāts, vai atsauks savu kandidatūru, Gobzems norādīja, ka – nē. "KPV LV" līderis uzsvēra, ka politiskajam spēkam nav pamata savu piedāvājumu mainīt. "KPV LV" no savas puses ir izdarījusi visu, ko "Jaunā Vienotība" prasīja, proti, iesniegusi kandidātu sarakstu, skaidroja Gobzems.

"KPV LV" līderis Kariņam pārmeta "ļoti nenopietnu, bērnišķīgu" gājienu veikšanu, ka arī uzsvēra, ka "Jaunās Vienotības" pārstāvis uzvedas kā maza meitene.

Tāpat Gobzems uzsvēra, ka nemaz ar "Jauno Vienotību" nebija vēl pārrunājis savas pretenzijas. Sarunā ar žurnālistiem viņš veltīja asus vārdus gan Ilzei Viņķelei (A/P), Imantam Parādniekam (NA), kā arī Jānim Reiram (JV).

"KPV LV" frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs pauda, ka frakcija iepazīsies ar Kariņa pausto, kā arī mēģinās saprast, kur rodas problēmas. Viņš atzina, ka tagad "sarkanās līnijas" tiek novilktas ne tikai pret partijām, bet arī konkrētām personām.

Plānots, ka ceturtdienas pēcpusdienā – pēc Saeimas kārtējās sēdes – norisināsies "KPV LV" frakcijas sēde, kurā deputāti pārrunās esošo situāciju.

Zakatistovs noliedza izskanējušos pārmetumus, ka "KPV LV" "torpedē" valdības izveidošanu. Politiskais spēks ir spēris visus soļus, kurus prasīja "Jaunā Vienotība", skaidroja deputāts.

Jau ziņots, ka partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš JKP piedāvāja uzņemties rūpes par Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju. Kā satiksmes ministru JKP pieteica Tāli Linkaiti, kā tieslietu ministru pašu Bordānu, savukārt par izglītības un zinātnes ministra kandidātu līdz šim skaidrība nebija.

Šodien Bordāns informēja, ka par izglītības un zinātnes ministri JKP virza Ilgu Šuplinsku, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre varētu būt Anita Muižniece.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Kariņš piedāvājis potenciālajiem sadarbības partneriem veidot valdību no pieciem politiskajiem spēkiem: "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības, "Attīstībai/Par!", "KPV LV" un JKP. Tāpat "Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts nācis klajā ar atbildības jomu sadalījumu. Līdz šim politiskie spēki šim piedāvājumam bija teikuši konceptuālu jāvārdu.

Jāatgādina, ka jau vienpadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem.

Šobrīd valdības veidošanu uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Krišjānis Kariņš. Viņu gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis nav nominējis kā premjera amata kandidātu. Pats Vējonis ir apliecinājis, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!