Foto: F64

Šonedēļ no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagaidāmi priekšlikumi par situācijas uzlabošanu Rīgas pašvaldībā, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" skaidroja Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš pauda pārliecību par nozares atbildīgā ministra Jura Pūces (AP) kompetenci, bet nekomentēja kāda tieši tālākā rīcība varētu tikt piedāvāta.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) noslēgusi juridisko pārbaudi par Rīgas domes darbu, konstatējot vairākus iespējamus likumpārkāpumus, un devusi mēram Nilam Ušakovam (S) septiņas dienas laika sniegt paskaidrojumus. Otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā VARAM informēja, Līdz tam brīdim no Rīgas mēra paskaidrojumi vēl nebija saņemti.

Pārbaudē VARAM vētīja Rīgas domes, Finanšu un administrāciju lietu komitejas, kā arī Satiksmes un transporta lietu komitejas sēžu protokolus kopš 2017. gada 22. jūnija. Zem ministrijas lupas nonāca arī pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kapitāla daļu turētāja Ušakova un Rīgas domes pieņemtie lēmumi par uzņēmumu kopš 2017. gada 3. jūnija.

Ministrija ir konstatējusi, ka "Rīgas satiksmes" kapitāla daļu turētāja pārstāvis Ušakovs nav nodrošinājis uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu tā, kā to sākotnēji lēmusi Rīgas dome. Tādā veidā, iespējams, pārkāpts Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums, kas paredz, ka pamatkapitālu drīkst palielināt vai samazināt tikai, pamatojoties uz dalībnieku sapulces lēmumu, kurā iekļauti pamatkapitāla palielināšanas vai samazināšanas noteikumi.

"Rīgas satiksme" pašvaldības piešķirtos līdzekļus finanšu ieguldījumam iekļāvusi ieņēmumos, nesedzot sabiedrības zaudējumus. Ministrija pauž bažas, ka tādā veidā prettiesiski varētu būt samazināta pašvaldības manta.

VARAM uzskaitīja arī virkni citu iespējamo pārkāpumu.

Tāpat Kariņš raidījumam norādīja, ka joprojām gaida no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atbildi uz jautājumu, vai ir problēma ar aplokšņu algu maksāšanu labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) vīram piederošajā uzņēmumā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka kopš janvāra, kad labklājības ministres amatam izvirzīja un vēlāk apstiprināja Saeimas deputāti Petraviču, ir saglabājusies šaubu ēna par to, ka uzņēmumā SIA "Monēta", kurā Petraviča vadīja finanses, ilgstoši maksātas "aplokšņu algas".

Marta sākumā VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka labklājības ministres Petravičas vīrs Aleksandrs kopš pērnā gada novembra nav atbildējis VID vēstulei par notiekošo ģimenes uzņēmumā SIA "Monēta". Jaunzeme toreiz raidījumā teica, ka pēdējo vēstuli VID nosūtīja 20. novembrī, bet līdz intervijas brīdim atbilde vēl nebija saņemta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!