Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien, 13. maijā, ir nodibināta "Stabilitātes grupa", kuru veido neatkarīgie deputāti Atis Zakatistovs, Aivars Geidāns, Ivars Puga, Edgars Kronbergs un Janīna Kursīte, par ko Saeimas prezidijā ir iesniegti atbilstoši dokumenti, portālu "Delfi" informēja Geidāns. Jau ceturtdien tā parakstīs vienošanos ar Ministru prezidentu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien pulksten 13 ar Saeimas deputātu grupu "Stabilitātes grupa" noslēgs vienošanos par sadarbību un atbalstu valdībai, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Par turpmāko rīcību ceturtdien pusdienlaikā paziņos Nacionālā apvienība un Vitenbergs īpaši sasauktā preses konferencē.

Deputātu grupas vārdā vienošanos ar valdības vadītāju parakstīs Saeimas deputāts Zakatistovs ( attēlā).

Vienošanās paredz, ka Ministru prezidents un "Stabilitātes grupa" apņemas sadarboties valdības deklarācijā un valdības rīcības plānā noteikto kopīgo mērķu sasniegšanai. "Stabilitātes grupa" apņemas atbalstīt Kariņa vadīto valdību un tai ir tiesības piedalīties valdību veidojošo politisko pārstāvju Sadarbības sanāksmēs, informēja Sabajevs.

Zakatistovs uzņemas vadību

Jaunās deputātu grupas mērķis ir nodrošināt valdības stabilitāti krīzes apstākļos. Šobrīd grupas deputāti ir bijušie "KPV LV" frakcijas biedri, taču nav izslēgta grupas paplašināšanās, ja līdzīgi domājoši neatkarīgie deputāti tai izvēlēsies pievienoties, norāda Geidāns.

Deputātu grupa izsaka atbalstu Krišjāņa Kariņa (JV) veidotajai valdībai un piedāvās premjerministram parakstīt vienošanos par sadarbību, ceturtdienas rītā ziņoja Geidāns.

"Krīzes pārvarēšanas laikā, domājot par tautsaimniecības attīstības prognozējamību un par sabiedrības informētību, nav pieļaujamas vieglprātīgas darbības, kas šķeļ valdību un Saeimu. Grupas deputāti uzskata, ka tālredzība un valstiska domāšana radīs priekšnoteikumus, lai izvairītos no problēmām, kas rodas no atsevišķu partiju īstermiņa domāšanas un politiskajiem ultimātiem," informē Geidāns.

Jāpiebilst, ka Geidāns savu mandātu var zaudēt, ja Saeimā atgriežas Vitenbergs, kurš nolicis Saeimas deputāta mandātu uz ministra pienākumu pildīšanas laiku. Arī Kronbergs Saeimā strādā tikmēr, kamēr uz ministra pienākumu pildīšanas laiku mandātu nolikusi labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Bijušais partijas un frakcijas līderis, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Zakatistovs no partijas tika izslēgts pērn decembrī, un viņam tika pārmesta arī pārlieka izdabāšana valdības vadītāja partijai. Kuluāros netiek slēpta Zakatistova tuvība JV, taču viņa dalību partijā traucē noritošais tiesas process, kurā apsūdzēts Zakatistovs.

Zināms arī, ka Zakatistovs piedalījās sarunās par Vitenberga pāriešanu uz Nacionālo apvienību un sadarbības memorandu starp "KPV LV" un Nacionālās apvienības frakcijām, lai gan jau vairākus mēnešus nebija ne partijas, ne frakcijas vadībā.

Vēl šī gada sākumā Jaunā konservatīvā partija piedāvāja nomainīt Zakatistovu Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā ar Gati Eglīti, jo Zakatistovs vairs nepārstāv nevienu partiju, taču premjers un finanšu ministrs šim piedāvājumam neatsaucās.

Jau ziņots, ka trešdien, 12. maijā, četri deputāti pameta "KPV LV" frakciju pēc tam, kad tā nolēma atsaukt no valdības ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu (NA), kurš nesen mainījis partejisko piederību. Pēc šī lēmuma Ministru prezidents izdevis rīkojumu par Vitenberga demisiju 14. maijā, un šajā pašā dienā premjers aicina uz sarunu koalīcijas partnerus par sadarbību nākotnē.

Sola "KPV LV" pieaugumu

Savukārt labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) ceturtdienas rītā paziņoja, ka "KPV LV" Saeimas frakcijā, kura trešdien saruka līdz minimālajam pieļaujamajam – pieciem deputātiem, ir gaidāms skaitliskais pieaugums.

Intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" viņa stāstīja, ka jau no ceturtdienas "KPV LV" frakcijā atgriezīsies parlamentārietis Didzis Šmits, kā arī drīzumā frakcijai pievienosies citi deputāti, ar kuriem "KPV LV" esot "saskarsmes punkti dažādos jautājumos".

"Pie mums ir gatavi nākt cilvēki, kas ir brīvi, kas balso pēc saviem principiem, un ne tikai neatkarīgie deputāti," sacīja politiķe, pagaidām gan neatklājot šo deputātu vārdus, izņemot Šmitu. Petraviča solīja, tuvākajā laikā ziņot par "KPV LV" frakcijas sastāva izmaiņām.

Valdībai principā ir parādījies vēl viens jauns partneris – Saeimas deputātu grupa savulaik no "KPV LV" aizgājušā Ata Zakatistova vadībā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (JV), vēsta LETA.

Viņš norādīja, ka līdz ar "jauna spēlētāja parādīšanos" ir izveidojusies "pilnīgi jauna situācija", kas tikšot pārrunāta arī pārējām frakcijām, jo to viedokļi esot svarīgi. "Šeit lēmumus nepieņemsim mēs vieni, jo esam koleģiāli un strādājam kopā ar citiem, un mums ir svarīgi pārējo frakciju, partiju viedokļi, arī pašas "KPV LV" viedoklis," apgalvoja Latkovskis.

Jautāts, vai jaunā situācija varētu nozīmēt nepieciešamību pārskatīt valdības koalīcijas līgumu, Latkovskis uzsvēra, ka atbildību sadalījumu Ministru kabinetā var ierosināt vienīgi Ministru prezidents. "Koalīcijas līgumā ir skaidri pateikts, ka premjers ir tas, kas var piedāvāt proporciju maiņu vai pārdali, tā kā tas viss ir esošā līguma ietvaros," sacīja JV Saeimas frakcijas vadītājs.

"Delfi" jau ziņoja, ka Saeimas "KPV LV" frakcija trešdienas, 12. maija, pēcpusdienā pieņēmusi lēmumu atsaukt nesen uz Nacionālo apvienību pārgājušo ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu no šī amata.

Vairākas stundas pēc frakcijas "KPV LV" lēmuma Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka, ņemot vērā frakcijas lēmumu atsaukt savu izvirzīto ekonomikas ministru un balstoties uz sadarbības līgumā noteiktajiem Ministru prezidenta pienākumiem, ir izdevis rīkojumu par Vitenberga demisiju. Rīkojums stāsies spēkā no piektdienas, 14.maija.

Uz laiku līdz jauna ministra apstiprināšanai amatā par ekonomikas ministra pienākumu izpildītāju iecelts zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Kariņš arī aicina sadarbības partnerus uz sanāksmi piektdien, 14. maijā, par valdības darba organizācijas un sadarbības jautājumiem.

Kariņš jau iepriekš bija paudis, ka gadījumā, ja frakcija atsauks ministru, tad viņam būs jāprasa tā demisija.

Ministru prezidentam saskaņā ar koalīcijas līgumu ir pienākums atbrīvot ministru no amata ne vēlāk kā septiņas dienas pēc tam, kad sadarbības partneris, kas ieteicis šo ministru, rakstveidā paziņojis par ministra atsaukšanu.

Jāatgādina, ka attiecības koalīcijā saasinājās pirms vairākām nedēļām, kad Vitenbergs pēkšņi paziņoja par partejiskās piederības maiņu, uz ko "KPV LV" valde reaģēja ar lēmumu ministram atkāpties no šī amata. Pēc tam gan "KPV LV" Saeimas frakcijas daļa lēma par atbalstu ministra palikšanai amatā, kamēr Nacionālā apvienība norādīja, ka abu frakciju noslēgtais memorands ir saistīts ar šo Vitenberga soli, par ko bijusi informēta arī "KPV LV" frakcija.

"KPV LV" valde pēc tam atkārtoti lēma un prasīja Kariņam prasīt Vitenberga demisiju, bet NA brīdināja, kas tas nozīmētu koalīcijas līguma atvēršanu un sarežģītas sarunas, jo "KPV LV" patlaban Saeimā šo valdību atbalsta daudz mazāks deputātu skaits, nekā tas bija koalīcijas līguma parakstīšanas laikā.

Kariņš bija devis zināmu laiku abām partijām noskaidrot attiecības, taču tā kā tās palika bez rezultātiem, pirmdien Kariņš lūdza "KPV LV" frakciju līdz trešdienas darba dienas beigām sniegt galīgo atbildi par Vitenberga likteni. Kariņš arī norādīja, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu Saeimas frakcija izvirza ministrus, tādēļ valdes lēmums nav saistošs.

Koalīcijas sadarbības līgumu gan parakstījuši visu partneru valžu un frakciju pārstāvji.

Koalīcijas sadarbības līgums nosaka, ka atbildības jomas Ministru kabinetā ir noteiktas pēc paritātes principa, un darbs notiek solidāri. Ierosināt ministru skaita un proporciju izmaiņas var vienīgi Ministru prezidents.

Līgums arī paredz, ka sadarbības partnera frakcijai ir tiesības tikties ar Ministru prezidentu ne vēlāk kā 48 stundu laikā pēc sadarbības partnera rakstveida lūguma. Ja Ministru prezidents motivēti pieprasa kāda ministra atkāpšanos vai arī ministrs atkāpjas pēc savas iniciatīvas, vai Saeima izsaka neuzticību ministram, attiecīgais sadarbības partneris var izvirzīt nākamo ministra amata kandidātu.

Sadarbības partneris ir tiesīgs atsaukt sevis virzītu Ministru kabineta locekli un deleģēt tā vietā nākamo kandidātu, saskaņojot to ar Ministru prezidentu, teikts līgumā.

Līgums arī paredz pienākumu Ministru prezidentam informēt sadarbības partnerus par nodomu atbrīvot ministru, savu demisiju vai citām izmaiņām Ministru kabineta sastāvā ne mazāk kā 48 stundas pirms šāda lēmuma juridiskas noformēšanas un šajā laikposmā tikties ar jebkuru sadarbības partneri pēc tā pieprasījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!