Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Lai rastu līdzekļus veselības aprūpes sistēmā, tiks pārkārtots valsts budžets, palielinot tieši šai jomai atvēlēto, kamēr vienlaikus tiek strādāts arī sistēmas "sakārtošanas" virzienā, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Man galvenais ir faktiski divas lietas: viens, ar veselības ministri es vakar runāju par to, ka sistēmā ir ieviešami uzlabojumi. Tas ir pats par sevi, es to pieņemu kā aksiomu. (..)," skaidroja Kariņš.

Veselības ministrija otrdien iepazīstinājusi premjeru ar medicīnas pakalpojumu tīkla reformu. Tas esot viens soļiem, ko plānots spert "sakārtotākas" veselības aprūpes sistēmas virzienā.

Plānota īpaša Ministru kabineta sēde, kurā tiks skatīti jautājumi par veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanu, kā arī skolu tīkla sakārtošanu.

"Bet otrs ir papildus naudas līdzekļi. Skaidrs, ka mums ir jāveltī vairāk, varētu teikt, no budžeta "pīrāga"," sacīja premjers, norādot, ka nesaskata nepieciešamību palielināt nodokļus vai valsts parādu, taču atbalstāma būtu budžeta pārkārtošana.

Premjers arī pauda, ka strādās pie tā, "lai no budžeta pīrāga mēs pārdalām līdzekļus veselības aprūpei".

Katru gadu vismaz 100 miljoni eiro netiek izmantoti, un ir arī "kliedzoši gadījumi", kad ministrijas pieprasa līdzekļus kādai programmai, taču beigās tos tā arī neizmanto. Tādēļ vajadzētu identificēt, kur ir šādas situācijas, un jāpārkārto šos līdzekļus, pauda Kariņš.

Ceturtdien Kariņam paredzēta tikšanās ar veselības aprūpes pārstāvjiem, finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV) un veselības ministri Līgu Menģelsoni (AS). Amatpersonas tiksies, lai noskaidrotu, kādas tieši ir galvenās problēmas veselības aprūpes sistēmā.

Konkrētu pārdalāmo līdzekļu apmēru nosaukt premjers šobrīd vēl nevarot, taču "tas, ka mēs pārliksim naudu, ir skaidrs". Vienlaikus, ja ministrijas nenorāda, kurās programmās līdzekļi nav vajadzīgi, tad Finanšu ministrija "būs spiesta diktēt noteikumus".

Lai nenonāktu līdz šādai situācijai, premjers aicināja ministrijas "nekautrēties" un atzīt, ja kāda programma netiek īstenota, lai līdzekļus varētu pārvirzīt prioritātēm.

Kariņš noraidīja bažas, ka tuvākā nākotnē varētu nebūt iespējams nodrošināt konkrētus medicīnas pakalpojumus, norādot, ka "katru gadu kopš es esmu premjers, un pat pirms tam, dzirdam, ka mēs tūlīt iesim pāri aizai. Es jau saprotu, ka tie, kuri piesaka, "sabiezina krāsas", lai viņus labāk dzirdētu. Bet ir jāstrādā ar vēsu prātu."

Kā ziņots, trūkstošā finansējuma dēļ gada beigās pacientiem var būt ierobežotas iespējas saņemt kompensējamās zāles, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!