Foto: LETA
Latvijā vairākās vietās tuvākajā laikā varētu atcelt prasību uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu," trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Tāpat viņš norādīja, ka svarīgi salāgot Covid-19 izplatības ierobežojumus visās Baltijas valstīs.

Viņš skaidroja, ka jāpārvērtē, "kur ir jēga to (Covid-19 sertifikātu) prasīt un kur tam nav nekādas pievienotās vērtības šobrīd".

Premjera vērtējumā, ja cilvēks publiskā telpā, piemēram, veikalā, valkā sejas masku, nav pamata prasīt uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Savukārt, runājot par ierobežojumu salāgošanu starp Baltijas valstīm, premjers teica: "Mēs esam vienota ekonomiskā telpa. Šobrīd diemžēl ir tāds zināms absurds, ka Latvijā tādas izklaides vietas kā akvaparki ir slēgti. Tie vēl ir (slēgti) kopš delta viļņa. Igaunijā ir atvērti (akvaparki). Latvieši brauc uz Pērnavu. Vai tas ir epidemioloģiski labāk? Šī ir tā grūtība, ka mums ir arī ļoti konservatīva pieeja no Veselības ministrijas, kas ir uzstājusi, ka šo (akvaparku) nevar vērt vaļā."

Viņš arī piebilda: "Cilvēks ir kā ūdens, kurš atrod savu ceļu. Mēs sildām Igaunijas ekonomiku. Mūsu parki ir ne tikai slēgti, mēs taču maksājam akvaparka īpašniekiem naudu par to, ka viņi ir slēgti."

Tuvākajā laikā valdībā gaidāmas plašākas disksuijas gan par ierobežojumu atvieglojumiem, gan par Covid-19 sertifikātu izmantošanas apjoma samazināšanu.

Kariņš norādīja, ka jāpārrunā būs arī tas, kad gaidāmi ierobežojumu atvieglojumi – līdz ar ārkārtējās situācijas beigām vai pirms tās. Premjers būtu "gandarīts, ja viens, otrs atvieglojums būtu arī pirms marta".

Premjers skaidroja, ka sabiedrībā šobrīd ir divas galējības – uzņēmēji, kas uzstāj, ka jāatceļ visi ierobežojumi, un slimnīcu personāls, kas, ikdienā strādājot ar Covid-19 pacientiem, redz, ka situācija slimnīcās joprojām ir saspīlēta. "Valdības uzdevums ir atrast zelta vidusceļu. Šobrīd par to notiek diskusijas," norādīja Ministru prezidents.

Viņš pauda, ka Latvijas pamata stratēģija pandēmijas iegrožošanai ir vakcinācija pret Covid-19, tostarp balstvakcinācija, masku valkāšana un testēšanās. Arī premjers ik rītu veicot paštestu.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība nolēma, ka turpmāk netiks piemērota mājas karantīna tiem pamatskolēniem un vidusskolēniem, kuri kļuvuši par Covid-19 slimnieka kontaktpersonām.

Pirmdien Latvijā konstatēja 11 144 jaunus saslimšanas gadījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!