Foto: LETA
Piektdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmes noslēgumā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda neapmierinātību ar "tukšo runāšanu" sanāksmes laikā un aicināja turpmāk sanāksmēs izskatīt konkrētus priekšlikumus.

Kariņš uzsvēra, ka visi vēlas saprast, pēc kādiem algoritmiem var sākt atjaunot darbību konkrētās jomās un nozarēs, tāpēc aicināja konkrētus priekšlikumus iesniegt Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadītajai Starpinstitūciju darbības koordinācijai grupai.

"Ja ir konkrēti priekšlikumi, nesiet tos Citskovska grupai. Ja tur netiekat uzklausīti, apspriedīsim šajā formātā, bet beidziet tukši runāt. Stratēģiskās vadības grupā vairs neuzklausīsim tukšu muldēšanu, šādi vairs netērēsim laiku," uzsvēra Kariņš.

Ministru prezidents sociālos partnerus, nevalstiskā sektora pārstāvjus un citus grupas dalībniekus aicināja sagatavot vērtēšanai priekšlikumus, kas ļautu sadzīvot ar Covid-19 pandēmiju, vienlaikus pamazām atjaunojot epidemioloģiski drošu nozaru darbību klātienē.

Kariņš sevišķi uzsvēra, ka Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas mērķis ir identificēt virzienus, kādos jāstrādā. Konkrētus, rakstiskus risinājumus Ministru prezidents aicināja iesniegt Starpinstitūciju darbības koordinācijai grupai, kurā tos izvērtē un sagatavo kā piedāvājumu Ministru kabinetam lemšanai.

Citskovskis sanāksmes laikā norādīja, ka Starpinstitūciju darbības koordinācijai grupai no stratēģiskās vadības grupas sagaida stratēģisko virzienu, kurā strādāt. "Ja būs virziens, tad būs arī risinājumi," uzsvēra Citskovskis.

Uz Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas darba mērķi - Latvijas attīstību ilgtermiņā - vērsa uzmanību nevalstiskā sektora pārstāve Inese Vaivare. Arī Citskovskis norādīja, ka ekspertu un ierēdņu grupa var sagatavot konkrētākus un kvalitatīvākus risinājumus, ja ir vienošanās par to, kāda ir turpmākās rīcības stratēģiskā vīzija.

Stratēģiskās vadības grupa bija vienisprātis par to, ka Latvijai tāpat kā citām pasaules valstīm ir jāiemācās sadzīvot ar Covid-19 pandēmiju, turklāt atsākot nozaru darbību atbilstoši drošas rīcības algoritmiem, kurus sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru izstrādā Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupa.

Piektdien stratēģiskās vadības grupas sanāksmē bija plānots izskatīt trīs darba kārtības jautājumus - veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) ziņojumu par aktuālo situāciju saistībā ar Covid-19 pandēmijas izplatību, ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (Par cilvēcīgu Latviju/KPV LV) priekšlikumu grozījumiem apgrozāmo līdzekļu granta programmā un Finanšu ministrijas ziņojumu par Latvijas Atjaunošanas un noturības mehānisma plānu.

Tomēr sanāksmē tika uzklausīts tikai Pavļuta ziņojums, pēc kura sākās ilgstošas diskusijas par ventilācijas nozīmi, iespējamām izmaiņām testēšanas kārtībā, valdības sociālo partneru deviņu punktu programmu un citiem jautājumiem.

Kariņa stratēģiskās vadības grupu izveidoja februāra sākumā, lai kopīgā diskusijā apvienotu gan politiskos spēkus, gan likumdevēju, gan sociālos partnerus, NVO pārstāvjus un arī zinātniekus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!