Foto: LETA

Pēc otrdien notikušajām partijas "Jaunā vienotība" (JV) sarunām ar "Apvienoto sarakstu" (AS) un Nacionālo apvienību (NA) sāk iezīmēties tēmas, kas varētu apvienot vairākus politiskos spēkus un dotu pietiekamu balsu skaitu topošajai koalīcijai, žurnālistiem pavēstīja JV līderis Krišjānis Kariņš.

Šī brīža premjers norādīja, ka jebkuras valdības, tostarp arī nākamās, primārais uzdevums ir "rūpēties par visu iedzīvotāju labklājību, izslēdzot iespēju, ka šauras ekonomiskās intereses varētu ņemt virsroku".

Līdzšinējo sarunu gaitu Kariņš raksturoja kā pozitīvu, norādot, ka ar abiem politiskajiem spēkiem izrunātas pamata jomas, tostarp izglītība, tiesiskums un drošība. Tāpat abi partneri piekrītot, ka jāiebūvē "pareizs mehānisms rokas stiepiena attālumā, kas atturētu politiķus no lēmumu pieņemšanas valsts kapitālsabiedrībās".

Politiķis arī guvis apliecinājumu, ka politiskajiem spēkiem nav vēlmes atcelt Administratīvi teritoriālo reformu vai Ostu likuma reformu. Proti, ka jautājums drīzāk esot par šo reformu īstenošanu.

Turpmāk paredzētas padziļinātas diskusijas ar abiem politiskajiem spēkiem par līdz šim vēl nepārspriestām tēmām. Vienlaikus politiķis prognozēja, ka pēc trešdienas diskusijas ar "Progresīvajiem" abu politisko spēku starpā varētu palikt jautājumi, kas netiek līdz galam atrisināti, tādēļ arī ar šo politisko spēku JV varētu rīkot papildu tikšanās.

"Šobrīd es beidzot kļūstu optimistisks, ka es saredzu, ka tiešām varēs izveidot vienu rīcībspējīgu valdību, jo atņemas jautājumi, kas var būt smagas domstarpības raisoši," klāstīja Kariņš, piebilstot, ka šobrīd ir izkristalizējies, ka iespējams veidot politiku, kas attālina politiķu kontroli pār valsts kapitālsabiedrībām.

Līdz šim visi politiskie spēki, ar kuriem notikušas sarunas, ir pauduši atbalstu Valsts aizsardzības dienestam, tomēr ir jautājumi par to, kā tas tiks ieviests, atzīmēja Kariņš. Tāpat viņš piebilda, ka sarunas ar potenciālajiem partneriem ir "labi ieguldīts laiks", ņemot vērā, ka katra minūte, ko pavada, diskutējot pirms koalīcijas izveides, atvieglos sadarbību nākotnē.

Tikmēr Nacionālā apvienība pēc otrdienas sarunām secinājusi, ka nav būtisku šķēršļu, lai partija sastrādātos koalīcijā ar JV. Pēc NA pārstāvja Raivja Dzintara paustā, sadzirdēts arī, ka nav svarīgu domstarpību strādāt koalīcijā kopā ar "Apvienoto sarakstu".

NA sarunās arī vienojušies par divpusēju darba grupu veidošanu, lai detalizētākā formātā pārrunātu tādus tematus kā demogrāfiju un nacionālo politiku – imigrāciju, valodas jautājumus un mediju vidi.

Dzintars gan atzina, ka sarunās bijuši atšķirīgi viedokļi par pārrunu tempu, tomēr vienprātība ir bijusi saistībā ar darāmajiem darbiem. Vienlaikus NA pārstāvis uzsvēra, ka aizvien nav skaidrības par to, kas būs koalīcijas partneri, un šāda skaidrība būtu jāgūst ātrāk.

Jau vēstīts, ka šonedēļ turpināsies 14. Saeimas vēlēšanās uzvarējušā politiskā spēka "Jaunā vienotība" (JV) organizētās potenciālo koalīcijas partiju sarunas.

Ceturtdien, 13. oktobrī, noslēdzot politisko spēku otro sarunu raundu, Kariņš secināja, ka viņš saredz iespēju izveidot vienu spēcīgu un stabilu valdību.

Uz pirmo sēdi 14. Saeima sanāks otrdien, 1. novembrī. Par jaunievēlētā parlamenta pirmās sēdes norises laiku un provizorisko darba kārtību otrdien vienojušies Saeimā ievēlēto politisko partiju un partiju apvienību pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!