Foto: DELFI

Domājot par it kā daudzajām Saeimā ievēlētājam partijām, jāatceras, ka tās ir tiešs vēlētāju atspulgs, trešdien, 23. janvārī, no parlamenta tribīnes neilgi pirms balsojuma par jauno Ministru kabinetu sacīja par premjeru virzītais Krišjānis Kariņš (JV).

"No vienas puses cilvēki saka: "Vai, tāda saskaldīta Saeima un nekādas kārtības vai skaidrības." Bet tauta jau ir iebalsojusi jūs līdzīgus," deputātiem sacīja politiķis.

"Mūsu iedzīvotājiem ir dažādi uzskati. Nav visi vienādi. Un savā ziņā šī Saeima ir atspulgs – tieši mūsu vēlētāju kopīgais atspulgs. Ievēlēja septiņas politiskās partijas vai partiju apvienības diezgan līdzīgos spēku samēros. Tātad nevienam nav tā priekšrocība pārņemt varu, kā saka, valdīt pār pārējiem," uzsvēra Kariņš.

"Bet mēs, šobrīd piecas partijas un partiju apvienības, esam atraduši veidu, kā kopā strādāt. Un tā atslēga mums līdz šim, izveidojot valdību, un turpmāk arī valdības darbā ir tas, ka mēs esam iemācījušies nevis viens otru ar varu paņemt, bet ieklausīties viens otrā, runāt par kopīgiem mērķiem un vienoties par kopīgu darbību. Jo mēs esam sapratuši, ka viens nav karotājs. Ir jāapvieno spēki, īpaši ja mēs kā ievēlēti politiķi vēlamies kaut ko labu darīt mūsu valstij un mūsu tautai, bet arī šai topošajai valdībai un koalīcijai. Mēs esam arī sapratuši vai, varētu teikt, cerams, būsim mācījušies no pagātnes kļūdām, jo līdz šim ir bijusi ļoti ierasta kārtība, ka ir valdība vienā pusē un tad opozīcija otrā pusē," sacīja Kariņš.

Viņš skaidroja, ka no valdības un valdošās koalīcijas viedokļa raugoties, ja nāk priekšlikums no opozīcijas, tad tas ir noraidāms tikai tāpēc, ka tas nāk no opozīcijas. Taču tas turpmāk mainīšoties.

"Un ko mēs esam apņēmušies – mainīt nedaudz šo kārtību, saprazdami, ka opozīcija – tā jau nav opozīcija mūsu valstij, tā ir opozīcija mūsu valdībai. Bet mēs esam gatavi uzklausīt un izvērtēt jebkuru opozīcijas priekšlikumu pēc būtības. Un, ja tas ir tāds, kas sakrīt ar mūsu valdības, mūsu koalīcijas kopēji nospraustajiem mērķiem, tad tas arī atradīs atbalstu gan mūsu valdībā, gan mūsu koalīcijā kopumā. Tātad mēs strādāsim kopā. Mēs ieklausīsimies viens otrā. Un mēs nebūsim tikai izslēdzoši opozīcijas priekšlikumam, jo viņš nāk no opozīcijas, bet mēs vērtēsim visu pēc savas būtības," solīja politiķis.

Jau ziņots, ka pēc teju sešpadsmit nedēļu gara valdības veidošanas procesa tam 23. janvārī plānots pielikt punktu. Trešdien Saeima sanāk uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par uzticības izteikšanu Krišjāņa Kariņa (JV) veidotājai valdībai. Portālā "Delfi" notikumiem Saeimā var sekot līdzi video un teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!