Foto: LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien un otrdien,, 14. un 15. martā, būs darba vizītē Londonā, Apvienotajā Karalistē. Premjers piedalīsies Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu līderu sanāksmē un tiksies ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu, portālu "Delfi" informēja Kariņa preses pārstāvis Sandris Sabajevs.

Paredzēts, ka Kariņš un Džonsons pārrunās drošības situāciju Eiropā pēc Putina režīma īstenotā iebrukuma Ukrainā. Premjeri spriedīs arī par divpusējās sadarbības stiprināšanu gan aizsardzībā, gan ekonomiskajā sadarbībā, īpaši jauno tehnoloģiju jomā, zinātnē un enerģētikā.

Savukārt Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu sanāksmē līderi pārrunās iespējas stiprināt Eiropas aizsardzības spējas, enerģijas drošību un turpmākos palīdzības veidus Ukrainai.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji apņēmušies būtiski palielināt savu valsts aizsardzības tēriņus, īpašu uzmanību veltot militāro spēju attīstībai

Apvienoto reaģēšanas spēkus izveidoja Lielbritānija. 2014. gada septembrī tika uzsākts darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm.

2015. gada novembrī Lielbritānijā septiņas valstis – Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija – parakstīja dibināšanas līgumu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi.

2017. gadā iniciatīvai pievienojās arī Somija un Zviedrija, savukārt 2021. gada aprīlī tai pievienojās Islande.

"Delfi" jau ziņoja, ka rit kara 18. diena. Krievijas spēki pamazām tuvojas Kijivai un visā Ukrainā tiek nodarīti nopietni postījumi, iebrucēju spēkiem turpinot bombardēt ciemus un pilsētas. Savukārt humānā situācija kļūst arvien drūmāka, jo aplenktajās un okupantu bombardēšanai pakļautajās vietās ir ierobežotas iespējas evakuēt cilvēkus un piegādāt humāno palīdzību.

Notikumiem var sekot līdzi teksta tiešraidē, kas pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!